Quantcast

Медия без
политическа реклама

Финландия започна да се огражда с бодлива тел от Русия

На първо време 3-метровата преграда ще се простира на 200 км край границата

16 Апр. 2023
raja.fi/
На някои участъци вече се вижда как ще изглежда оградата

Финландия изгражда 200-километрова ограда по границата си с Русия, предаде парижкият в. "Монд". Скандинавската страна се надява да възпре опитите на Москва да я дестабилизира чрез имиграция.
Работата започна в края на февруари, близо до граничния пункт Пелкола, на три километра от Иматра, Югоизточна Финландия, срещу град Светогорск от руска страна. Първо трябваше да се изсекат дърветата, а след това да се изкопае ров на няколко метра от границата, демаркирана през 1940 г., както показва датата, гравирана върху камъните между двете държави.

Веднага след като багерите приключат с подготовката на терена, ще бъде издигната 3-метрова ограда от железни колове, мрежа и бодлива тел, която ще струва 380 млн. евро. До 2026 г. Финландия планира да изгради около 200 км ограда в най-чувствителните участъци на 1340-километровата си граница. След като Финландия се присъедини към НАТО на 4 април, това вече е най-дългата граница между Русия и Атлантическия алианс.

Решението бе взето от финландските депутати още през октомври 2022 г. по искане на граничните служби. "За момента ситуацията е стабилна", заяви полковник Мика Риткьонен, командир на югоизточния район. Въпреки войната в Украйна и санкциите срещу Русия той все още се среща с колегата си от другата страна на границата веднъж месечно, "за да обсъдят всички възможни инциденти".

Миналата година руските граничари са попречили на 800 души да преминат границата без виза. Финландците, от своя страна, са задържали 30 души, които са влезли незаконно на тяхна територия. Тези числа са съпоставими с тези от предишни години, но "това може бързо да се промени, защото обстановката е станала непредсказуема", каза полковник Риткьонен.

Основната функция на оградата ще бъде да защити Финландия от масиран приток на мигранти, който може да бъде част от кампания за дестабилизация, като тази, проведена от Беларус срещу Полша през есента на 2021 г. Властите в Хелзинки са убедени, че Финландия е била мишена на подобна операция през зимата на 2015 г., когато за няколко седмици в Лапландия пристигнаха 2000 души, търсещи убежище, някои от които с велосипеди.

"Още по това време доверието беше нарушено", казва Хана Смит, експерт по въпросите на Русия. Според нея изграждането на оградата показва, че Хелзинки "сега се подготвя за всякакъв вид сценарии", включително "най-лошия сценарий", в случай че "никой няма контрол" от руска страна.

Освен като опит за "максимално повишаване на сигурността на страната", Мати Песу, изследовател във Финландския институт за външни работи, разглежда бариерата като "символ" на отношенията на Финландия с Русия. За Хелзинки границата "вече не е възможност за взаимодействие" със съседката, както беше след края на Студената война, а "заплаха", от която трябва да се пази.

Ключови думи:

Финландия, ограда

Още по темата