Медия без
политическа реклама

Консерваторът Александър Стуб е новият президент на Финландия

12 Февр. 2024
БГНЕС/ЕПА
Александър Стуб

Консерваторът Александър Стуб печели президентските избори във Финландия, след като съперникът му Пека Хависто призна поражението си при преброени над 90% от гласовете на вота, белязан от напрежението с Русия около влизането на Хелзинки в НАТО, съобщиха агенциите.

"Александър, поздравления за 13-ия президент на Финландия", обърна се в пряк ефир към своя съперник Хависто, който е бивш външен министър от Зелените, но се явява като независим кандидат. Същевременно финландската телевизия съобщи, че при преброени 98% от бюлетините Стуб събира 51,7% от гласовете.

На балотажа пред урните се явиха 70,7% от 4,3 милиона избиратели във Финландия, пише БТА.

"Единственото нещо, за което мога да мисля сега, е признанието, което получавам, това е най-голямата чест в живота ми. Това е голяма победа за демокрацията във Финландия и аз съм изключително горд с всички финландци, които гласуваха", реагира Стуб на публикуването на резултатите.

Стуб, който е бивш премиер на Финландия, ще встъпи в длъжност в началото на следващия месец и ще наследи президента Саули Нинистьо, който изкара два шестгодишни мандата на поста и по конституция няма право на повече.

Финландският държавен глава се избира пряко и наред с церемониалната си роля разполага със значителни правомощия във външната политика и политиката в областта на сигурността.

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Ще се осъществи ли ротацията във властта?