Медия без
политическа реклама

Ева Кайли се изненадала от парите в куфара си

Белгия осигури килия в съвсем нов затвор за видната арестантка

14 Дек. 2022
Двете куфарчета са били със скромни размери за големия подкуп и затова се е наложило да бъде използван по-солиден куфар
Профил в Туитър на белгийската антикорупционна служба
Двете куфарчета са били със скромни размери за големия подкуп и затова се е наложило да бъде използван по-солиден куфар

Арестуваната за корупция бивша зам.-председателка на Европарламента Ева Кайли (гръцка социалистка) заявила в първите си показания, че се била изненадала от намерения куфар с пари в дома си, който предала на интимния си партньор Франческо Джорджи. В писмено изявление, цитирано от АНА-МПА и БТА, гръцкият ѝ адвокат  Михалис Димитракопулос заявява, че Кайли не е знаела за тяхното съществуване, а когато ги е открила, е заявила на партньора си, че те трябва да бъдат върнати на собственика им. Куфарът бил на баща ѝ, а Джорджи се е заел с връщането на сумата. Димитракопулос обаче не назова действителния собственик на парите.

Кайли трябваше днес да се яви пред белгийски съд заедно с още трима задържани, за да оспори мярката си за неотклонение, но помоли делото срещу нея да се отложи за 22 декември. Снощи тя е била преместена от затвора в Сен-Жил в Брюксел, строен преди близо 140 години, в новоизградения затвор в Харен, където условията са далеч по-добри. Прехвърлянето на задържани от двата стари затвора в белгийската столица към новото съоръжение започна преди дни и Кайли е сред първите, които получават възможност за престой в подобрена среда.

Адвокатът ѝ казва, че тя е посетила Катар по поръчение на председателката на Европейския парламент Роберта Мецола и там стриктно се е придържала към указанията ѝ, като непрекъснато е била придружавана от високопоставения европейски служител Роберто Бендини.

Сумите, за които белгийските власти твърдят, че са около 1,5 млн. евро, били конфискувани от девет души, от които в ареста се намират четирима.

BELGIUM-EU-QATAR-CORRUPTION

Снимка от профила в Туитър на федералната полиция в Белгия

Белгийският съдия разпита Франческо Джорджи и бившия италиански евродепутат Пиер Антонио Панцери, съобщи белгийският вестник "Соар", както и неназован директор на неправителствена организация, когото италианските медии идентифицират като Николо Фига-Таламанка, генерален секретар на организацията No Peace Without Justice.

Други двама заподозрени, задържани от белгийската полиция, бяха освободени и не се явиха пред съда. След шокиращия арест на Кайли в петък, при който според съобщенията тя е била заловена на местопрестъплението, белгийската полиция е извършила над 20 обиска.

Полицията също така е "замразила" компютрите на десет членове на персонала на Европейския парламент, за да предотврати изчезването на ключови данни, които биха могли да бъдат полезни за разследването.

Няколко парламентарни офиса в Брюксел и Страсбург, включително и бюрото на Кайли, остават запечатани.

Претърсвания са извършени също в Италия, където живеят съпругата на Панцери - Мария Долорес Колеони и дъщеря му Силвия Панцери. Белгия иска екстрадирането на двете жени.

Катар се дистанцира от корупционната буря в Брюксел. "Всяко свързване на катарското правителство със съобщените твърдения е неоснователно и сериозно заблуждаващо", се казва в изявление на мисията на Катар към Европейския съюз.

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

Ева Кайли, съд, пари

Още по темата