Медия без
политическа реклама

България изпълни финансовия стандарт на НАТО

18 от 31 държави в алианса отделят за отбрана 2% от БВП

15 Февр. 2024
Илияна Димитрова
Тодор Тагарев

България е сред 18-те страни от НАТО, които вече са изпълнили условията за отделяне на 2 на сто от БВП за отбрана - това каза министърът на отбраната Тодор Тагарев, който участва в Брюксел в двудневната среща на НАТО.

"Ние сме над 2% с планирания бюджет за тази година със Закона за бюджета и във всяка от следващите години до 2032 г. В някои дори повече – през 2026 г., когато имаме по-сериозни плащания по сключени вече договори, тогава бюджетът е и по-висок. Значителна част от този бюджет – над една трета е за инвестиране в нови способности, което се посреща доста добре от нашите съюзници".

Министър Тагарев каза още, че най-високият процент за отбрана е предвиден именно за 2026 година, когато ще достигне 2,4 на сто. "Големи плащания по сключени договори, работим още за сключване на нови договори, да тръгне процесът на превъоръжаване по-мащабно на по-широк фронт, тъй като трябва да наваксваме изоставане от бих казал десетилетия дори".

Тодор Тагарев е в Брюксел за среща на министрите на отбраната на страните от НАТО.

  • 18 от общо 31 страни от НАТО ще постигнат целта да отделят 2% от брутния си вътрешен продукт за разходи за отбрана през 2024 г., съобщи днес генералният секретар на алианса Йенс Столтенберг. "Очаквам 18 съюзници да отделят 2% от своя БВП за отбрана тази година", каза той на пресконференция в Брюксел. Европейските страни от НАТО ще инвестират общо 380 млрд. долара за отбрана тази година. 

Запитан от БНР дали се чувства притеснен от последните изявления на бившия президент на Съединените щати и вероятен кандидат на републиканците за поста Доналд Тръмп, че би насърчил Русия да нападне страните, които не плащат достатъчно за отбрана, Тагарев каза:

"Знаете, че г-н Тръмп е в предизборна кампания в момента, но това е негова позиция от времето, когато беше президент, и тя е напълно разбираема. Всички страни са поели такова задължение още на срещата на върха през 2014 г. И фактът, че някои още не са постигнали тези 2%, е обезпокоителен, тъй като трябва всички заедно да споделяме бремето. Иначе това не е политика на американското правителство, знаете, че там има много солидни системи за взаимен контрол между властите, и също така че в НАТО ангажиментът е абсолютно категоричен. И тази сутрин няколко пъти беше повторено, че нито един квадратен сантиметър от територия на НАТО няма да бъде допуснато да бъде даден на някой друг на страна агресор"

ХИЛЯДИ ДРОНОВЕ ЗА УКРАЙНА

Великобритания ще достави хиляди безпилотни летателни апарати (дронове) на Украйна в коалиция с Латвия, съобщи Министерството на отбраната на Обединеното кралство.

"Днес ще отидем още по-далеч. Радвам се да обявя, че Обединеното кралство и Латвия заедно ще оглавят международна коалиция за изграждане на жизненоважни способности на безпилотните летателни апарати за Украйна. Заедно ще предоставим на Украйна способностите, от които се нуждае, за да се защитава и да побеждава", каза британският министър на отбраната Грант Шапс.

Производството на безпилотните летателни апарати ще бъде осъществено като част от предварително обявения пакет от британска военна помощ за Киев. Той трябва да възлиза на 2,5 млрд. паунда (3,19 млрд. долара) през 2024 г. От тази сума 200 млн. паунда ще отидат за производството на безпилотни летателни апарати, което според Шапс ще превърне Обединеното кралство в "най-големия доставчик на безпилотни летателни апарати" за Украйна Украйна.

В рамките на министерската среща на НАТО в Брюксел Шапс също така реши "да събере колеги от 13 държави - членки на НАТО, и от Швеция, за да подпишат споразумение за две нови многонационални инициативи за обществени поръчки, насочени към боеприпаси и ракети". Сред страните, които се очаква да подпишат споразумението, са Хърватия, Дания, Естония, Финландия, Франция, Германия, Гърция, Нидерландия, Норвегия, Полша, Румъния, Северна Македония, Хърватия, Дания, Естония, Финландия, Франция, Германия, Гърция, Нидерландия и Турция.

Ключови думи:

НАТО, военни разходи

Още по темата