Медия без
политическа реклама

Алтернатива за Германия изгони бившия си лидер от групата за ЕП

Крайнодесните се надяват да омилостивят Марина Льо Пен, която ги изхвърли от своето европейско политическо семейство

10 Юни 2024
Максимилиан Кра
ЕПА/БГНЕС
Максимилиан Кра

Максимилиан Кра, скандално известният кандидат на крайнодясната партия "Алтернатива за Германия" (AfD) на изборите за Европейски парламент, няма да бъде част от бъдещата делегация на AfD в Европейския парламент. На заседание в понеделник новоизбраните евродепутати от AfD гласуваха да не включват Кра в делегацията си, съобщи самият Кра пред репортери. Той обаче ще продължи да бъде евродепутат без принадлежност към политическа група.

"За мен не беше гласувано", заяви Кра пред група репортери в понеделник. "Пожелавам на новоизбраните си колеги евродепутати успех в опита им да се присъединят отново към групата на ИД без мен", каза Кра, визирайки групата "Идентичност и демокрация" в Европейския парламент. "Смятам, че това е грешен път и изпраща унищожителен сигнал към нашите избиратели, особено към младите ни избиратели."

През май AfD беше изключена от ИД след поредица от скандали, които навредиха на нейната популярност. AfD завърши на второ място на европейските избори в Германия, като спечели 15,9% от гласовете, а се надяваше на повече.

До този ход се стигна, след като Кра, водещият кандидат на AfD за европейските избори, заяви пред италиански вестник, че членовете на нацистката СС не са били непременно престъпници.

Сега изглежда, че AfD иска да се опита да се присъедини отново към групата на ИД, в която е и Националното обединение на Марина Льо Пен. Лидерите на партията се надяват, че изхвърлянето на Кра от делегацията им ще накара Льо Пен да преосмисли решението си.

Кра е в центъра на поредица от скандали, в които е замесена AfD. През април германската полиция арестува един от парламентарните помощници на Кра, обвинявайки го, че е шпионирал за Китай. Малко след това германските прокурори в Дрезден започнаха разследване въз основа на твърденията, че Кра е приел плащания от Русия и Китай.

В понеделник сутринта съпредседателите на AfD Алис Вайдел и Тино Хрупала се срещнаха с новоизбраните членове на ЕП от партията в Берлин, за да сформират бъдещата делегация на партията в Европейския парламент и да определят лидер на групата.

 

Още по темата