Медия без
политическа реклама

90 000 души от НАТО отразиха руско нападение в учение

Приключва най-голямата тренировка на Алианса от края на Студената война

31 Май 2024
Архив ЕПА/БГНЕС

Войските на страните членки на НАТО завършат в петък най-голямото си военно учение, организирано от западния отбранителен съюз след края на Студената война, което има за цел да възпре евентуална руска агресия, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Поредицата от военни маневри под името "Непоколебим защитник 2024" (Steadfast Defender 2024) бяха започнати от НАТО в отговор на променената ситуация около сигурността в Европа в резултат на пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна преди повече от две години.

По данни на щаба на НАТО в ученията, започнали преди около четири месеца, са участвали над 90 000 войници от всички 32 държави членки на алианса, както и 50 военни кораба, 1100 бойни машини и над 80 бойни самолета.

Учението е съсредоточено по-специално върху предупреждението и разгръщането на националните и многонационалните сухопътни сили на източния фланг на НАТО, от Полярния кръг до Карпатите в Румъния.

ДПА отбелязва, че сценарият за мащабните военни маневри е руско нападение на съюзническа територия, попадащо в обхвата на член 5 от Северноатлантическия договор, който посочва, че нападение срещу един съюзник от НАТО се смята за нападение срещу всички съюзници.

Член 5 е бил прилаган само веднъж - след терористичните атаки на "Ал Кайда" срещу САЩ на 11 септември 2001 г., припомня ДПА.

"Файненшъл Таймс": НАТО има само 5% от необходимата противовъздушна отбрана за защита на Източния фланг

Европа разполага само с малка част от способностите за въздушна отбрана, които са необходими, за да защити източния си фланг, сочат собствените изчисления на НАТО. Те показват мащаба на уязвимостите на Стария континент, пише в същото време "Файненшъл Таймс".

Войната на Русия срещу Украйна показва значението на въздушната отбрана, докато Киев моли Запада за допълнителни системи и ракети, за да защити градовете, войските и енергийната си мрежа от ежедневните бомбардировки.

Но според източници, запознати с конфиденциалните отбранителни планове, очертани миналата година, държавите от НАТО са в състояние да осигурят под 5% от способностите за въздушна отбрана, които се смятат за необходими, за да защитят страните членки от Централна и Източна Европа от пълномащабно нападение.

Високопоставен дипломат от НАТО казва, че способността за отбрана срещу ракетни и въздушни удари е „голяма част от плана за отбрана на Източна Европа от атаки“ и допълни: „И точно сега я нямаме“.

Някои европейски ръководители и военни представители казват, че Русия може да има способността да нападне страна членка на НАТО до края на десетилетието. В подробен преглед на отбраната миналата година британското правителство определи „предизвикателството да се защитим... срещу нападение от небесата“ като „най-голямото от над 30 години насам“.

 Усиленото използване от Русия на ракети, дронове и силно разрушителни „плаващи бомби“ от времето на СССР в Украйна засилва неотложността на усилията на страните от НАТО да увеличат разходите за отбрана след десетилетия на съкращения на военните бюджети.

„Въздушната отбрана]е една от най-големите дупки, които имаме. Не можем да го отречем“, коментира втори дипломат от НАТО.

Неуспехът на европейските държави в НАТО през последните месеци да предоставят допълнително оборудване за въздушна отбрана на Украйна показва ограничените наличности на континента от скъпи и бавни за производство системи.

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

НАТО, военно учение

Още по темата