Медия без
политическа реклама

Възпитателка в детска градина е арестувана за насилие

Тепърва ще се установява дали случаят в градина "Фантазия" във Велинград е инцидентен

30 Май 2024Обновена
В градината предстоят проверки от различни институции.
БНТ
В градината предстоят проверки от различни институции.

Възпитателката от скандалния клип с насилие от иновативна детска градина "Фантазия" във Велинград е арестувана от полицията за срок до 24 часа след разпространените кадри с малтретиране на дете от детското заведение. Към момента няма задържани лица, които да са с повдигнати обвинения, обявиха от прокуратурата в Пазарджик.

Районната прокуратура в Пазарджик е образувала досъдебно производство за причинена телесна повреда на малолетно лице от длъжностно лице. "Престъплението е по чл. 131, ал 1, т. 2 и 4 от Наказателния кодекс", съобщи говорителят на прокуратурата. То предвижда затвор до 3 г.

Разпитани са 8 лица в качеството им на свидетели. Продължават разпитите с лица, които имат отношение към случая, назначена е и съдебно медицинска експертиза. "Наблюдаващият прокурор е уведомен устно, че има задържано едно лица за 24 часа, лицето е от персонала на детската градина", коментира говорителят.

За насилието върху дете в детска градина "Фантазия" във Велинград се разбра вчера вечерта от публикувани кадри в социалните мрежи, които бързо бяха изтрити. В тях се вижда, че жена, за която се предполага, че е възпитателка, скубе, бие и малтретира деца. Бащата на показаното в клипа дете коментира пред БНТ, че видеата му били изпратени от друг баща снощи. "Просто виждах и самото дете ми казваше - леля Нели, тя се казва Нели Кафеджиева, не искам да ходя на градинка, леля Нели бие. То не може да ми обясни детето подробностите. Аз му казвах: "Не тати, леля Нели не те бие", до момента, в който видях клипа и се уверих. До колкото разбрах, ги затваря вътре в тоалетната на градинката, за да бъдат наказвани там", обясни Петър Томанов - баща на детето пред БНТ. Той заяви, че ще заведе дело по случая, както и че очаква пълна проверка от страна на институциите.

По информация на БНТ детето, станало жертва на насилие, се отглежда от приемно семейство и е под особена закрила. Предстои разследващите да проверят и средата, в която то живее. Все още се установява кога са заснети скандалните кадри, тъй като детето не е посещавало градината през последните два месеца. Тепърва ще се установява и дали става въпрос за инцидент или за систематично поведение. "На този етап прокуратурата не разполага с други сигнали за насилие към деца за тази детска градина. Това не означава, че няма подобни случки и ако те бъдат установени, не е проблем да бъдат придружени към бъдещо обвинение. Към настоящия момент нямаме подобни данни, но се работи и в тази посока", заяви Радослав Бакърджиев от РП - Пазарджик. По думите му е особено интересно кой и как е заснел видеоклиповете, за което ще е нужно назначаване на съответните експертизи. Към момента няма и данни за конфликт в детското заведение.

Днес кметът на Велинград Костадин Коев издаде заповед за съставяне на комисия, която да извърши проверка на случая. На проведена днес сесия на Общинския съвет в града е присъствала и директорката на детското заведение Мая Якимова. Тя е коментирала, че видеата са качени от хакнат профил, затова ще иска проверка на истинността им. "Аз, като директор, съм пуснала заповед, която е свързана със създалата се кризисна ситуация. По всякакъв начин ще проверя случая с този хакнат профил, което мен изключително ме озадачава. Разгледах и снимките, видях всичко и ще излезна със становище, след като направя проверката по случая", обяснява тя.

По случая работят и от отдела за закрила на детето.

По-късно стана ясно, че възпитателката е уволнена дисциплинарно, а директорката - наказана дисциплинарно със "забележка".

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Колко медала ще спечели България на олимпийските игри в Париж 2024?