Quantcast
Учебната година ще започне присъствено | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / Просвета

Учебната година ще започне присъствено

Атестацията на учителите се отлага за 2021/22 г.
17 973
 Фейсбук Диян Стаматов

Учебната година ще започне присъствено за всички класове и ученици. Това решение е било взето вчера на заседание на Отрасловия съвет към МОН, съобщи във фейсбук профила си председателят на Съюза на работодателите в системата на народната просвета и директор на 119-то училище в столицата Диян Стаматов.

Пред "Сега" Стаматов посочи, че учебните занимания ще започнат в реална учебна среда, но с предварително начертан план за готовност за реакция при възникване на Ковид-19. Ще бъде предложена широка рамка за действие, а всяко училище трябва да си има работен план за реакция при евентуално установяване на заразен учител или ученик с коронавирус.

Новината бе посрещната с радост и облекчение от редица учители и родители, става ясно от коментарите под поста му. "Браво", "Чудесни новини" и Най-накрая нещо смислено", бяха сред най-често срещаните от тях. "Така и трябва след като работят заведения, хотели и нощни клубове, няма абсолютно никаква причина да се спират учениците! Все пак те са най-важни!", бе един от коментарите. В друг обаче родител изразява съмнение, че решението ще бъде спазено, тъй като у нас "всяка заповед е предпоследна", а до началото на 2020/21 година има още 2 месеца, през които може да се случи какво ли не.

Досега все още не беше ясно как ще започне учебната година. Изявленията на просветния министър Красимир Вълчев бяха в посока на това, че присъственото обучение е най-доброто за учениците и че ще се направи всичко възможно на 15-и септември те да бъдат в класните стаи с учителите си. И самият министър, и екипа му обаче се застраховаха, че решението за това ще бъде взето непосредствено преди първия учебен ден, в зависимост от ситуацията с коронавируса в страната. Няколко пъти бе съобщено и, че се обмислят три сценария за старт на учебната година - тя да започне присъствено за всички ученици и учители, да започне така, както приключи миналата учебна година - изцяло онлайн и трети, компромисен вариант, при който ще се редуват дистанционни и присъствени часове. Особено притеснени от последните двете опции бяха родителите на първокласници, които се опасяват от трудна адаптация на децата си към ученето, които все още нямат изградени навици за това. 

 

ФАЛСТАРТ

Още едно решение е било взето вчера на Отраслов съвет в МОН, което се радва на още по-голямо одобрение от страна на учителите. Става дума за атестацията на педагогическите специалисти, която трябваше да се проведе за първи път тази година според новия училищен закон. Заради ситуацията с коронавируса тя ще бъде отложена и обвързана с инспектирането, но не по-рано от 2021/22 година, гласи решението на министерство, синдикати и работодатели в училищната система. По думите на Стаматов ще бъде предложено да се направи промяна в наредба 15, според която атестирането ще се провежда след проведено инспектиране в образователната институция.

Новината е провокирала доста педагози да споделят истинското си мнение за атестациите, които според тях са напълно ненужни, недомислени и стресиращи за гилдията. "Видяхте ли атестационната карта? На 25-те критерия в нея оценки би могъл да постави само директора, и то субективно. Ами този от РУО? Да оцени 200-300 учители, без да им виждал очите? Ефект- никакъв, само губене на време, хартия и тонер", гласи един коментарите под поста на Стаматов. "Убеден съм, че атестацията на учители и директори е фиктивна политика в своята философия и Синдикат "Образование" ще направи всичко необходимо тя да отпадне!!!", написа и д-р Юлиян Петров от синдиката.

Атестацията на учителите и директорите, на която вече трябва да минават всички педагози на всеки 4 години, трябваше да се проведе за първи път през октомври-ноември 2020 г. Основната й цел е да покаже реално кой как се справя със задълженията си и в крайна сметка да доведе до подобряване на качеството на образованието у нас и до заплащане според резултатите. Въпреки че за промяната се знае от 2016 г., много директори и учители в началото на тази учебна година не бяха наясно какво точно ги очаква, а някои дори не знаеха как да напишат портфолиото си, по което ще бъдат оценявани. МОН пък няколко пъти преправя атестационна карта с различните критерии, от която също в голяма степен ще зависи оценката на близо 90-те хиляди педагози в страната.

Причината за отлагането на атестирането, разбира се, е коронавирусът. Но е важно да се отбележи, че при атестация учителите по принцип няма да се изправят физически пред своите оценители (комисия в училището от педагози и външни експерти), тъй като оценяването им на практика ще е по документи - представеното от тях протфолио и атестационната карта.

 

Още

Жалба на районен кмет блокира 150 000 лв. за младежки проекти в София
Краят на учебната година ще е различен за всяко училище
Идея - изпитите в IV и X клас да са само по желание