Медия без
политическа реклама

Учебната 2022/23 г. започна за 717 000 ученици

57 000 са първокласниците, които за първи път прекрачиха училищния праг

15 Септ. 2022Обновена
Директорката на "Българско школо" открива учебната година
Директорката на "Българско школо" открива учебната година

С тържества, празнични слова и песни около 717 000 ученици, заедно със своите родители, учители и директори отбелязаха днес началото на новата 2022/23 учебна година. Вместо с цветя на места учениците отидоха с дарения, откликвайки на призива на редица училища в София и страната да дарят за пострадалите в Карловско парите, които биха отделили за букети по повод първия учебен ден.

От МОН увериха, че за всички деца и преподаватели са осигурени условия за провеждане на нормален учебен процес. Всички образователни институции са осигурили дезинфектанти и топла вода. Доста от тях са предприели, доколкото условията позволяват, мерки за ограничаване на разпространението на ковид, както препоръча здравното министерство. Сред тях са обособяване на еднопосочно придвижване на учениците в коридорите, учене на две смени, различни междучасия, не смесване на отделните паралелки, обучение само в една класна стая и др.

Уроците навсякъде стартират присъствено, макар и в готовност за превключване към онлайн обучение - нещо, което директори се надяват да не се случва, особено заради липсата на средства за отопление, каквото се очертава за някои училища на газ. Данните на МОН показват, че 98% от училищата са готови за новия отоплителен сезон. За останалите 2% ще се направят анализи в края на годината, след което може евентуално да се дофинансират.

"Политиците идват и си отиват, но училището остава като вечна надежда за бъдещето", заявява служебният просветен министър проф. Сашо Пенов в традиционното си слово за 15 септември. Той признава, че освен основателни надежди учебната година поражда и опасения, защото имаме и много нерешени трудности. Заявява обаче, че е оптимист за бъдещето на образованието, а оттам и на България - заради хилядите учители, за които професията е призвание и кауза. "Нашата образователна система е била и е основен фактор за духовното, стопанско и политическо възраждане на нашия народ. Тази нейна мисия е уникален български феномен. Вярвам, че и днес българското училище играе и все повече ще играе такава роля", посочва той. "Позитивната промяна не става за един ден, няма да се усети бързо, но съм убеден, че всеки от нас ще даде най-доброто от себе си за образованието. То създаде всички нас, длъжни сме да му осигурим спокойно и перспективно развитие. Защото само то може да остави във времето следващи успешни поколения", завършва министърът.

 

Учебната година в 10 числа

2347 са училищата у нас, които посрещат ученици за 15 септември

8 са закритите училища поради липса на ученици 

1799 са детските градини

717 000 са учениците от 1 до 12 клас

57 000 ученици прекрачват за първи път училищния праг 

46 образователни институции от 14 области ще открият учебната година в други сгради, като най-честата причина за това са продължаващи ремонти. Сред тях са 18 училища от 9 области 

450 са училищата с временни директори, тъй като конкурсите за директорски постове бяха спрени заради съдебни спорове

1222 екипи за обхват за сформирани за издирването на отпадналите от системата деца. В тях участват 18 244 души.

554 са украинските деца, записани в българската образователна система, което е 62% от поискалите да учат у нас и едва 1/5% от всички украински деца и ученици на наша територия

1216 са назначените медиатори в училищата 

 

Утре около 717 000 ученици заедно с техните родители и учители ще напълнят 2347-те училищни дворове, отбелязвайки началото на новата 2022/23 г. учебна година. За първи път училищния звънец ще чуят близо 57 000 първокласници.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

учебна година, 2022, 2023, числа

Още по темата