Quantcast

Медия без
политическа реклама

Учебната 2022/23 г. започна за 717 000 ученици

57 000 са първокласниците, които за първи път прекрачиха училищния праг

15 Септ. 2022ОбновенаСИЛВИЯ ГЕОРГИЕВА
Директорката на "Българско школо" открива учебната година

С тържества, празнични слова и песни около 717 000 ученици, заедно със своите родители, учители и директори отбелязаха днес началото на новата 2022/23 учебна година. Вместо с цветя на места учениците отидоха с дарения, откликвайки на призива на редица училища в София и страната да дарят за пострадалите в Карловско парите, които биха отделили за букети по повод първия учебен ден.

От МОН увериха, че за всички деца и преподаватели са осигурени условия за провеждане на нормален учебен процес. Всички образователни институции са осигурили дезинфектанти и топла вода. Доста от тях са предприели, доколкото условията позволяват, мерки за ограничаване на разпространението на ковид, както препоръча здравното министерство. Сред тях са обособяване на еднопосочно придвижване на учениците в коридорите, учене на две смени, различни междучасия, не смесване на отделните паралелки, обучение само в една класна стая и др.

Уроците навсякъде стартират присъствено, макар и в готовност за превключване към онлайн обучение - нещо, което директори се надяват да не се случва, особено заради липсата на средства за отопление, каквото се очертава за някои училища на газ. Данните на МОН показват, че 98% от училищата са готови за новия отоплителен сезон. За останалите 2% ще се направят анализи в края на годината, след което може евентуално да се дофинансират.

"Политиците идват и си отиват, но училището остава като вечна надежда за бъдещето", заявява служебният просветен министър проф. Сашо Пенов в традиционното си слово за 15 септември. Той признава, че освен основателни надежди учебната година поражда и опасения, защото имаме и много нерешени трудности. Заявява обаче, че е оптимист за бъдещето на образованието, а оттам и на България - заради хилядите учители, за които професията е призвание и кауза. "Нашата образователна система е била и е основен фактор за духовното, стопанско и политическо възраждане на нашия народ. Тази нейна мисия е уникален български феномен. Вярвам, че и днес българското училище играе и все повече ще играе такава роля", посочва той. "Позитивната промяна не става за един ден, няма да се усети бързо, но съм убеден, че всеки от нас ще даде най-доброто от себе си за образованието. То създаде всички нас, длъжни сме да му осигурим спокойно и перспективно развитие. Защото само то може да остави във времето следващи успешни поколения", завършва министърът.

 

Учебната година в 10 числа

2347 са училищата у нас, които посрещат ученици за 15 септември

8 са закритите училища поради липса на ученици 

1799 са детските градини

717 000 са учениците от 1 до 12 клас

57 000 ученици прекрачват за първи път училищния праг 

46 образователни институции от 14 области ще открият учебната година в други сгради, като най-честата причина за това са продължаващи ремонти. Сред тях са 18 училища от 9 области 

450 са училищата с временни директори, тъй като конкурсите за директорски постове бяха спрени заради съдебни спорове

1222 екипи за обхват за сформирани за издирването на отпадналите от системата деца. В тях участват 18 244 души.

554 са украинските деца, записани в българската образователна система, което е 62% от поискалите да учат у нас и едва 1/5% от всички украински деца и ученици на наша територия

1216 са назначените медиатори в училищата 

 

Утре около 717 000 ученици заедно с техните родители и учители ще напълнят 2347-те училищни дворове, отбелязвайки началото на новата 2022/23 г. учебна година. За първи път училищния звънец ще чуят близо 57 000 първокласници.

 

Ключови думи:

учебна година, 2022, 2023, числа

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Ще се осъществи ли ротацията във властта?