Медия без
политическа реклама

Директори се опасяват от онлайн обучение заради енергийната криза

"В богата Англия ще купуват за зимата пуловери на децата, а в бедна България?, пита Диян Стаматов

02 Септ. 2022
Училищата, които са на газ, трябва да бъдат дофинансирани от държавата, смята Стаматов
Илияна Кирилова
Училищата, които са на газ, трябва да бъдат дофинансирани от държавата, смята Стаматов

Директори се обявиха категорично против преминаване към онлайн обучение при евентуална газова криза. "В богата Англия ще купуват пуловери за децата, а какво ще правим в бедна България?", питат те, настоявайки държавата да положи максимални усилия, за да финансира образователните институции и да не се стига до затварянето им заради високите цени на енергоносителите.

"Към днешна дата има средства за увеличение на заплатите от 1 септември - с 5% на учителите и с 4% на непедагогическия персонал. Предвидени са и около 20% увеличение на издръжката за гориво и електроенергия. Тези 20% биха стигнали, ако няма рязък скок на цената на тока и парното до края на годината. Но тук говорим само за онези образователни институции, в които те са на парно и на ток. Тези, които са на газ и на други източници, няма да могат да се справят с тези средства", коментира пред Euronews Bulgaria Диян Стаматов, председател на Съюза на работодателите в системата на народната просвета и директор на 119 училище в София.

По думите му не е ясно колко училища у нас се отопляват на газ - знае се, че "в Стара Загора са доста, в София има немалко, в Добрич са с почти изцяло газифицирано топлоподаване". "Там трябва да има специална държавна субсидия, за да не се стига до криза", категоричен е Стаматов, който преди ден прогнозира, че сметките за отопление на тези школа ще бъдат с 60% по-високи. Според него затварянето на училищата е много лесно - "дървената ваканция" вече ще се нарича "газова ваканция", но резултатът ще е един и същ - понижение в резултатите на учениците, до което е довело дългото дистанционно обучение.

"След 2 г. ковид, след 2 г. онлайн обучение, нещата показаха доста трагични резултати. Националните външни оценявания, които бяха преди два месеца, показаха сравнително неудовлетворителни резултати. Една голяма част от учениците имат и доста ниски оценки поради двойки. Всичко това е резултат и на дистанционното обучение", посочи той. Именно по тази причина според него трябва да бъдат положени максимални усилия от държавата, за да финансира образователните институции и да няма затваряне нито на детски градини, нито на училища.

Според Стаматов онлайн обучението може да е компенсаторен елемент за седмица-две, но не и за повече - в противен случай ще сме свидетели на образователна катастрофа. "Досега няма фалирало училище, дано тази криза не е прецедент с подобна дейност. За да могат спокойно да работят детските градини и училищата, държавата трябва да финансира голямата разлика в недостига на средства", заяви той, допълвайки, че веднага след изборите новият парламент трябва да се заеме с този въпрос, за да няма опасни последици.

 

На студено с пуловери?

На въпрос дали тази зима може да очакваме, че температурите в класните стаи ще бъдат по-ниски, Стаматов посочи, че евентуално намаляване на отоплението в училищата вероятно най-напред ще доведе до леки недоволства, "защото във всяко едно от училищата сме свикнали да е винаги много топло, дори да се отваря и прозореца". "Това обаче в настоящата ситуация трябва да се сведе до минимум", заяви той.

"Чуваме подобни сигнали от Великобритания, от Австрия, където обмислят много по-нетрадиционни подходи. Днес четох, че във Великобритания ще купят пуловери на всички ученици, ще бъдат раздадени безплатно и ще осигурят 19 градуса в помещенията. Звучи атрактивно и нестандартно, но след като богата Великобритания обмисля такива дейности, какво става дума за една бедна България? И тук наистина трябва да мислим с нов формат. Но в никакъв случай, според мен, към затваряне на образователни институции", посочи той.

 

Уверение

"Институциите правят всичко възможно да се осигури необходимото отопление и да се гарантира максимално присъствено обучение при минимален риск за здравето на ученици и учители", увери преди дни служебният министър на образованието и науката проф. Сашо Пенов по време на среща, организирана от Съюза на работодателите в системата на народната просвета. Той подчерта, че в момента се събира информация за обезпечеността на учебните заведения за предстоящия отоплителен сезон. "МОН обобщава тази информация и се прави ежедневен анализ на ситуацията, така че да не се стигне до прекъсване на учебните занятия", заяви той. По въпросите, свързани с евентуална ковид вълна, стана ясно, че МОН е в постоянен контакт с Министерство на здравеопазването и ще се съобрази с насоките, свързани с мерките, които ще предприемат здравните власти.

 

 

Още по темата