Quantcast

Медия без
политическа реклама

София ще разреши отсъствията от градина в пандемия

Очаква се промените в наредбата да бъдат приети другата седмица

Илияна Кирилова
Някои директори вече са одобрили молби на родители за служебно извиняване на отсъствията на децата им

Отсъствията на децата от детска градина в период на пандемия да могат да се извиняват служебно от родителите, които желаят това и могат да осигурят грижа от възрастен за детето си. Това предлага зам.-кметът на София Мирослав Боршош в свой доклад, приет днес единодушно на заседание на комисията по образование в Столичния общински съвет.

За да стане факт мярката, е нужно тя да бъде одобрена и на заседание на СОС. Очаква се това да стане следващата седмица, на 14 октомври, чрез промени в Наредбата за прием на деца в общинските самостоятелни детски ясли, детски градини и в подготвителните групи в общинските училища на територията на Столична община.

Миналата година по желание на родителите се предостави възможност на децата, за които е осигурената грижата им от възрастен, да могат да останат вкъщи, като отсъствията им за периода се извиняваха служебно от директорите. "Въведената мярка даде положителен резултат и доведе до ограничаване разпространението на коронавируса сред децата в общинските детски градини на територията на Столична община, като гарантира и спокойствието на родителите им при тяхното отглеждане, обучение, възпитание и социализация в условия на пандемия. Ограничена беше заболеваемостта и на педагогическия и непедагогически персонал" се посочва в доклада.

Мярката обаче бе предвидена само за учебната 2020/21 г. "Промяната на този текст е от изключителна спешност с оглед попадането на Столична община в червена зона и непредвидимостта на бъдещото разпространение на КОВИД-19, както и на последиците от него", счита Боршош. Затова предлага мярката да придобие постоянен характер.

Общинският съветник и председател на Съюза на работодателите в системата на народната просвета Диян Стаматов също подкрепи възможността с уточнението тя да не е завинаги, а да важи само в пандемични ситуации като сегашната, както и са надеждата тя да не доведе до финансови рестрикции за детските заведения. "Това, че са дефинирани зоните спрямо пандемичната ситуация, ни дава гаранции, че няма да се превишават тези възможности", коментира председателят на комисията Малина Едрева. Към момента не е уточнено за какъв период ще могат да се извиняват отсъствията на децата от градина, но се предполага, че това ще е, когато София попада в оранжева зона и нагоре - червена и тъмно червена.

Очаква се към промените да се добави възможността служебното извиняване на отсъствия да важи и за децата в самостоятелните детски ясли. Тяхното постъпване на ясла ще може да се отложи за периода, в който София попада в червена и оранжева зона, стана ясно при обсъждането на доклада.

Междувременно родители разказаха, че някои директори вече са одобрили молбите им за служебно извиняване на отсъствията на децата им, които са спрели от градина заради увеличаващия се брой на заразени с коронавирус в столицата.

 

Още по темата