Медия без
политическа реклама

Матурите се отлагат с една седмица

Материалът за изпитите ще бъде редуциран, заяви министър Красимир Вълчев

Брифинг в Министерския съвет

Брифинг в Министерския съвет

Posted by Новините на NOVA on Wednesday, April 1, 2020

Държавните зрелостни изпити ще бъдат отложени с между 4-10 дни. Това обяви министърът на образованието и науката Красимир Вълчев на брифинг по повод правителственото предложение за удължаване срока на обявеното извънредно положение до 13-и май. Той се провежда в сградата на Министерския съвет, като участват също зам.- просветният министър Таня Михайлова и директорът на дирекция „Съдържание на предучилищното и училищно образование“ Евгения Костадинова.

Министърът посочи, че ще предложи най-вероятно матурите по български език и литература и по предмет по избор да бъдат изместени от 20-ти и 22-ри май съответно на 30-и май и 1-ви юни. Така учениците ще имат 8-9 дни, за да приключи учебната година. Изпитите в края на 7-и клас по български и по математика също вероятно ще бъдат изместени - от 9-и и 11-и юни съответно на 13-и и 15-и юни. Няма пречка да не се проведе външното оценяване след 4-ти клас и след 10 клас. Изпитите след 4-и клас може би ще бъдат преместени от 27-28 май за 29-30 май, но окончателното решение се очаква да бъде взето следващата седмица, тъй като предстои съгласуване.

"При всички случаи малко ще се редуцира материалът за изпитите", посочи още Вълчев. По думите му МОН ще направи контролно замерване докъде са стигнали училищата. Според него няма проблем в изпитите да бъде включен и само материалът до 1-вия срок, но няма да е честно спрямо тези, които са учили. Той обеща да уведоми учениците и родителите достатъчно рано, като е възможно част от материала от 2-ри срок да не се включва в изпитните материали - например да отпаднат последните теми от учебниците. Най-вероятно няма да могат да се проведат националните кръгове на олимпиади и състезания, но това според Вълчев не е фатално, тъй като при бала за прием след 4-ти и след 7-и клас в гимназиите може да се отчита постигнатото от учениците на областните кръгове.

Другото му предложение, което утре ще се обсъди със социалните партньори, е дните от 13-16-ти април, които по принцип са определени за пролетна ваканция, да бъдат олекотени предвид сигналите за прекомерно натоварване на учениците, учещи дистанционно. Вместо по 6 часа дистанционно обучение, идеята е децата да имат по 2-3 часа, и то за занимания по интереси, консултации и психологическа подкрепа. Пролетната ваканция по принцип трябваше да бъде между 11-и и 20-и април т.г. (включваше две съботи и недели.)

"При дистанционното обучение няма единна организация и няма как да има. Затова и няма да има единно отучване", смята още министърът. По думите му всяка година между 30 и 60 хиляди деца се включват през лятото в дейности за преодоляване на обучителни затруднения и в този смисъл отучването за някои няма да бъде новост за системата. "Който не е учил през учебната година, ще отучва през юни", заяви Вълчев. Според него най-добре би било учениците до 6-и клас да отучват невзетия материал няколко съботи през юни, но това на значи, че всички учители ще работят въпросните съботи на пълни обороти. Възможно е тогава да се наваксва пропуснатото например по музика или изобразително изкуство - предмети, материалът по които не е бил взет чрез дистанционно обучение. "Може да имаме по-дълги летни занимални тази година", коментира още той.

В. "Сега" припомня, че Вълчев вече няколко пъти коментира, че учебната година няма да бъде обявена за нулева, но най-вероятно ще бъде удължена. Той дори заяви, че в обществото вече трябва да започнат да се създават нагласи за удължаването й за сметка на юни, и дори на юли. Позицията на министъра бе, че ако училищата останат затворени до 21-ви април, промените, които ще се наложат - като отучване и др., ще са минимални. Ако обаче извънредното положение продължи и след 21-ви април, то ще трябва да се учи повече - през юни, юли или малко септември. В този случай и изпитите ще бъдат изместени - с 1, 2 или 3 седмици. Той обаче бе категоричен, че матури дистанционно не могат да се провеждат.

Според просветния министър ще има преместване и на кампаниите за прием във всички висши училища във всички страни. Той увери, че ако някои държави запазят сроковете си и нашите кандидатстващи зрелостници все пак се сблъскат с проблем при кандидатстване, МОН ще им съдейства - с разговори със съответното училище и съответната страна или с издаване по-рано на дипломите им.

Относно ситуацията в детските градини той посочи, че дистанционно обучение там не е подходящо, като учителите и възпитателите в момента са в платен отпуск. Той обаче скоро може да свърши, особено за непедагогическите специалисти, които имат по-малко отпуск. Затова за тях ще се мислят други варианти, подобно на здравните специалисти в детските заведения - те могат да се насочват при съгласие в системата на социалните грижи, например да разнасят храна на болни и др., или в системата на здравеопазването.

СТУДЕНТИ

Ректорът на СУ "Св. Климент Охридски" проф. Атанас Герджиков заяви пред БНР, че "не е проблем да отложим провеждането на кандидатстудентската кампания". Той уточни, че вече беше отложена предварителната сесия, която трябваше да започне през март и добави:

"В случай, че матурите бъдат на 30-и май и на 1-ви юни, ще имаме възможност през следващите два месеца да проведем и двете изпитни сесии и през август да направим класиранетоАко епидемията се развие по най-лошия начин и трябва да се отложат още нещата, ще трябва да се откажем от едната от двете сесии и да проведем само една изпитна сесия".

Проф. Герджиков уточни още, че за някои от дисциплини ще се наложи изтегляне на сесията и наваксване в присъствени занятия, след като приключи епидемията.  По думите му, ако няма много голямо закъснение от тук нататък, до юли може да се очаква да се справят и със завършването на семестъра, със сесията на студентите и с кандидатстудентската кампания.  

Ректорът на УНСС проф. Димитър Димитров от своя страна заяви, че са в готовност да намерят гъвкави решения за провеждане на кандидатстудентската кампания и да отложат изпитите колкото е необходимо и да имат нормален прием.

ОБХВАТ

11% от учениците не са включени в дистанционна форма на обучение, защото нямат компютри у дома си, показват данните на МОН. С тях работят медиатори, които им разнасят образователни материали. "Не можем да купим 40 хил. устройства на тези ученици, такива дори няма налични в склад. Но дори да нямат компютър, повечето от тези ученици или родителите им разполагат с телефони", коментира министър Вълчев. На тях, а и на част от останалите 89% от учениците, които също не винаги могат да учат синхронно (дали поради липса на достатъчно компютри у дома или слаб интернет), е препоръчано задачите да се възлагат през социалните мрежи.

 

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата