Quantcast
Идеята за мандатност разбуни духовете сред училищните директори | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / Просвета

Идеята за мандатност разбуни духовете сред училищните директори

КНСБ смята да включи темата в Меморандум, който да представи на политическите партии
23 259
 БНР

Претоплената от Съюза на българските учители идея за въвеждане на мандатност за училищните директори разбуни духовете сред директорите у нас. "Работодателските организации в образованието (СРСНПБ) са силно притеснени от демонстративното и безпардонно включване на Синдиката на българските учители (СБУ) в политическите процеси на страната", написа във фейсбук председателят на организацията Диян Стаматов и директор на 119-то училище в столицата. "Недоумяваме какви са причините за такава припряност, за промяна точно на тези текстове от ЗПУО, в този изключително тежък за образователната и за здравната система в България момент", коментира в социалната мрежа и Асен Александров, председател на Сдружението на директорите в средното образование и директор на 51-во училище в София.

"Ябълката на раздора" се оказа писмо от Янка Такевa, председател на Съюза на българските учители, изпратено до учителите на 17 февруари. С него тя очаква от синдикалните членове да посочат в срок до 19 февруари дали все още искат въвеждането на мандатност за директорите, както и дали са съгласни въпросът да бъде включен в Меморандум, който КНСБ смята да връчи на политическите партии.

От съюза на работодателите в системата на народната просвета веднага реагираха остро и окачествиха исканията на СБУ като "демонстративното и безпардонно включване на Синдиката на българските учители (СБУ) в политическите процеси на страната". "Директорите на образователни институции недоумяват защо и как техните назначения трябва да бъдат обект на „предлагане“ на политическите партии, като категорично се противопоставят на подобни предизборни заигравания между политически субекти и синдикати", коментира Диян Стамаров във фейсбук профила си.

Същата позиция изрази и Асен Александров, който оповести позицията на сдружението след проведена видеосреща на представители на общинските му секции. "Недоумяваме какви са причините за такава припряност, за промяна точно на тези текстове от ЗПУО (закон за предучилищното и училищно образование - бел.ред), в този изключително тежък за образователната и за здравната система в България момент. Разочаровани сме от нежеланието на нашите партньори от СБУ да обсъдят предварително с нас подробностите около тяхното предложение, което буквално касае съдбите на хиляди български директори (дали след няколко месеца няма да бъдат оставени без работа, дори и най-добрите сред тях, защото поради конкурсния начин на назначение на директорите, до този момент, не съществуват временно заети учителски позиции в тяхното населено място, на които биха могли да се завърнат)", посочва Александров.

По думите му директорите са се обединили около тезата, че ако "изобщо съществуват някакви позитиви от въвеждането на мандатността на директорите, те са несъизмеримо по-малко от негативите". Именно поради тази причина, казва той, само преди 5 години в училищния закон беше приет текст, според който атестацията на педагогическите специалисти (директори и учители) да бъде инструментът, който да измерва качеството на тяхната работа и при необходимост педагогическите специалисти, които не се справят качествено със задълженията си да бъдат отстранявани от работа. "Бихме искали МОН да инициира спокойно и добронамерено обсъждане на законодателни промени в сроковете и инструментите за провеждане на атестациите на педагогическите специалисти", коментира още Александров, според когото липсата на необходимите професионални качества, а не политически или конюктурни съображения, следва да бъде единствената причина за смяната на кадри в образователната система.

 

ЗА И ПРОТИВ

Под постовете на двамата директори веднага е заформи дискусия "за" и "против". Мнозинството директори, а и учители, са против мандатността, тъй като не смятат, че с нея ще се реши проблемът с лошото ръководство на някои училищни началници. За целта според тях трябва да има механизъм за освобождаване на тези, които не си вършат работата както трябва. В тази връзка те дават за пример някои регионални управления по образованието, които дори след сезиране и недвусмислени доказателства за недобросъвестност или некадърност съответният директор не се освобождва. Други посочват, че вместо мандатност е нужна обективна оценка на директорите, каквато следва да даде заложената в закона атестация. 

"Директорите, които наистина работят с грижа и разум, трябва да не бъдат възпрепятствани от мандатност, че да продължат да го правят", казва учителка. Според друга при мандатност първи постърпевши ще са именно добрите директори, затова и предлага при назначаването им да има 1 г. изпитателен срок, след който целият колектив да може да решава дали съответният шеф да остане на поста си. Не едно и две са и мненията, че 4 г. не са никак достатъчен период, за да може един директор да реализира визията си. За да осъществи някакви реформи пък, чиито резултати да са видими, са нужни поне 7 г., смятат от гилдията.

Има обаче и позиции в подкрепа на мандатността. "В болниците има мандатност от поне тридесет години. Това отдавна трябваше да се случи в училищата! Участвала съм в проекти за училищен обмен с няколко европейски държави. Те изпаднаха в шок, като разбраха, че в България може да си директор цял живот!", споделя преподавател във фейсбук.

 

Ключови думи:

директори, мадатност, СБУ
13

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Ясен е графикът за връщане на учениците в клас

25.01.2021

СИЛВИЯ ГЕОРГИЕВА

24996 6
Училищната среда у нас е сред най-агресивните в Европа
МОН няма да увеличава отсъствията по домашни причини

29.09.2020

Обновена

СИЛВИЯ ГЕОРГИЕВА

5707 2

Коментари

редник

В истинската демокрация има мандатност!

inventus

Мандатност е добре.  Мандатноста би трябвало да бъде свързана със избори. Така е демократично. Така е било още във предосвобожденска България. Местните общини тогава са решавали въпросите със назначаването и освобождаването на учители.Но защо сега това трябва да става със съдействието на политическите партии? За да имат те още един повод за боричкания и миши топурдии?А и самите политически партии вече не са това което трябва да бъдат. Отдавна те не изразяват интересите на обществото като цяло а само на някакви части от него. А образованието е от интерес на цялото общество и е недопустимо то да бъде тикано в една или друга посока от разни партии .

Simplicissima
снимка на Simplicissima

Дияна Стаматов е срещу политиката? Туй не го возприимам. Та нали се е окопал като дългогодишен директор и председател на съюза на роботодателите в образованието и директор на училището, в което е сбрал децата на гербарските мошеници, а напоследък стана и общински съветник от ГЕРБ.

Виж, това дето е срещу мандатността, е разбираемо.

19namo

Мандатността ще усили апетита, и ще се умилим по петилетката за две години, и прочие...

Дали будителите, които от дъжд на вятър честваме, са се борили с подобни тегоби, чудя се аз.

SvSophia
снимка на SvSophia

А за гъ-жа Такева мандатност кога?

KilgoreTrout

Всеки, който се е сблъсквал с феодализма на несменияемите директори би подкрепил мандатността. Дори не говоря за наглите злоупотреби, назначаване на любовници, джипове и т.н. Директорите трялва да се яват на конкурси и да защитават програми - тези , които са читави ще спечелят, така или иначе. Няма от какво да се страхуват.

Смешно е обвинението, че СБУ се меси в политиката. Статутът на директорите е определен със закон и пак със закон може и трябва да бъде променен. Кой приема законите в държавата - БФС ли?

Антей

 

Задължително МАНДАТНОСТ на училищните директори!

Къде дават така - цял живот директор, както и други колеги по-горе са коментирали.

 

5 години са предостатъчни да се покаже каквото има в главата и моженето на човека.

 

А сега от 20 и повече години си дерибействат, щот са несменяеми и се нагаждат към всяка власт.

Какво развитие на училището, кви 5 лева.

По-често тормоз над по-младите, или просто нехаресваните колеги-учители, в десетки случаи...

 

Развитие има когато всеки, има възможност да стане директор стига да знае и може!

И че всеки училищен директор, първо е учител, и после администратор.

Директорската работа се върши за 3-4 часа на ден!

Още повече, че имат главни счетоводители за мениджърската им работа и т.н.

Това е демокрацията, а не "феодализма" на безкрайното директорство...

...................

 

Янка Такева - де синдикатите се вдигнете и махнете пагубните  - делегирани бюджети в образованието.

Имаш деца - имаш бюджет!

Ама вътре какво се случва? - НЕГРАМОТНОСТ това е финалният и фаталният резултат.

Щото буташ напред бройката, а не знанието.

 

КАЧЕСТВОТО на ограмотяването отиде на кино.

Кой и кога въведе делегираните бюджети - царят!

По чии съвет?

И оттогава над 20 години - пълен срив в грамотността на българските деца.

 

Къде са загрижените политическите партии за подготовката на кадри за РАЗВИТИЕ на държавата ни?!

Няма ги - мишки.

От коя политическа партия чухме - махаме делегираните бюджети?

Къде са милионите за КАЧЕСТВЕНОТО образование ...

☝️

 

Фильо

Някой чувал ли е, дали някде е била проведена атестация на директор? Аз съм член на общински съвет към училище и знам, че директорът очакваше. Навярно и той, както и други очакват. Не се знае колко. Но май е тръгнало да дочакат да не бъдат атестирани. Причините ще са "стаматови" - да не припираме. Това е феодализъм от най-лоша проба. Има нещо ужасно в това, работодателите да са в съюз, който пречи на профсъюзите. С това не смятам, че Янка Такева има право да казва "аз съм една от вас". Тя е навършила отдавна пенскона възраст. И в света няма втори като нея - профсъюзен лидер пенсионер. 

Фильо

2016:

Първите атестации на учителите се отлагат за учебната 2020/2021 г. (https://uchiteli.bg/news/pyrvite-atestacii-na-uchitelite-se-otlagat-za-uchebnata-2020-2021-g/1912)

 

2019:

НАРЕДБА № 15 от 22 юли 2019 г.за статута и професионалното развитие на учителите, директорите и другите педагогически специалисти (съдържа на 85 места «атестира».)

Задължително атестиране за всички учители и директори? (https://eurocom.bg/new/zaduljitelno-atestirane-za-vsichki-uchiteli-i-direktori)

Атестират всички учители от 2020/2021 г. За 2 слаби оценки ще ги уволняват, резултатът ще зависи и от напредъка на децата (https://offnews.bg/obshtestvo/atestirat-vsichki-uchiteli-ot-2020-2021-g-za-2-slabi-otcenki-shte-gi-708542.html).

 

2020:

Коронавирусът отложи атестацията на учителите с години (https://www.prosveta.bg/novini/koronavirusyt-otloji-atestaciyata-na-uchitelite-s-godini)

Отлагат атестирането на учителите заради Ковид-19: Първото атестиране на учителите, запланувано за периода октомври-ноември 2020 г., ще бъде отложено заради новата организация на учебната година във време на коронавирус. Това предлага образователният министър Красимир Вълчев с промени в наредбата за статута и професионалното развитие на учителите, директорите и другите педагогически специалисти относно атестирането на педагогическите специалисти, публикувани за обществено обсъждане. (https://www.bgonair.bg/a/2-bulgaria/201945-otlagat-atestiraneto-na-uchitelite-zaradi-kovid-19)

Pesimistka

Отдавна този въпрос трябваше да бъде решен. Някои  директори на училища са се превърнали в несменяеми дерибаи  за по 10, 15 и повече години, колят, бесят, не дават на младите въздух да си поемат, камо ли да помислят повече. Въобще въпроса за корупцията на тази основа не говоря..Кмет на село с 1000 човека няма лев бюджет самостоятелен  за да направи нещо за хората си, а директорката не училище с 20 учители управлява, назначава, уволнява, отдава под наем, договаря, всичко може да прави.

Pesimistka

А другарката Такева - с краката напред ще я носим..Осигурихме чедото на добре платена работа, тя си е овоювала позиция като заместник министър на образованието, за избори някой да е споменал - пепелму на устата!!!

Антей

 

Уау, наистина, 73-годишната Янка Такева, как ти е удобно да питаш за мандатност българското учителство?

 

Ти госпожо Янке Такева, какво правиш на този шефски пост от 1994 г. насам вече 26 години?

Гониш бившият държавен ръководител др.Т.Живков по престой на поста ли?

 

Или считаш себе си за незаменим кадър?

Защо не даваш път на младите колеги, да покажат и те какво могат, а Янке Такева?

Ти за твоите млади наследнички, грижиш ли се да имат постове?!

А младите, които нямат майки Янка, как да успяват?!

 

Чакаш да те носят, както са писали колеги по-горе ли?!

Ми срамно е, бе Такева, за теб преподавателката  по Човешки ресурси и в МДУ. 

Самооценка адекватна правиш ли си?!

 

Аман от самозабравили се човеци...

 

първолета

 Идеята за мандатност на директорите е добра. Иначе "директор" се превръща в професия. В училищата ни масово цари явен или скрит авторитаризъм. И това, че Янка Тоакева се е окупирала в ръкводството на КНСБ, въобще не променя реалността с директорите на училища.

Влез или се регистрирай за да коментираш