Медия без
политическа реклама

И езиковите школи настояват да отворят присъствено

След като учениците се тестват, защо да не работим и ние, питат центровете

Илияна Кирилова

Незабавно да отпаднат ограниченията за присъствено обучение в езиковите центрове за ученици, които подлежат на ковид тестове в държавните училища. За това настояват в своя петиция родители, учители и представители на езиковите центрове у нас.

Според тях с въвеждането на регулярни щадящи тестове за деца от 1 до 4 клас в държавните и общински училища е отпаднал основният аргумент на здравните власти за ограничаване на присъственото обучение в езиковите центрове, а именно, че в тях се смесват ученици от различни класове и училища и това може да допринесе за разпространяване на вируса. "При организираната в момента система за скрийнинг на входа на училищата, в клас вече влизат само тествани деца и техният своеобразен здравен „балон” няма как да бъде компрометиран при посещение и на езикови центрове. Не виждаме никакви други пречки и аргументи - от здравно или логическо естество - които да подкрепят забраната за децата, които са подложени на подобен скрийнинг, да посещават присъствено и занятията в езиковите центрове", казват родителите.

Те посочват, че колкото и да е добро онлайн обучението в езиковите центрове, не трябва да се прекалява с него за продължителен период от време, особено във възрастта от предучилищна възраст до 4 клас. "Виждаме вече умората на децата ни, наблюдаваме как децата, които имат нужда от повече подкрепа, понижават резултатите си. Общуването през компютъра, когато се учи чужд език, с преподавателя и с другите деца не е равносилно на обучението в час. Като родители много добре виждаме разликите между онлайн и присъственото обучение", казват те. Родителите обясняват, че работа с 4 деца в група, каквото е текущото решение, означава разделянето на една група на 2 или 3 по-малки и то в един и същ часови диапазон. "Логично е, че няма как учителите на децата ни да бъдат „клонирани” и капацитетът на учебните бази да бъде утроен за такъв кратък период от време", казват те.

Родителите недоумяват и как е възможно в момента децата им да могат да ходят на училище, в търговски обекти, в ресторанти и на много други места, без ограничения, но да не могат да посещават присъствено групата си на обучение по английски, немски или др. език. "Затова настояваме за незабавно отпадане на ограниченията до 5 човека в помещение за езиковите центрове за възрастовите групи, които посещават държавните училища след скрийнинг за Ковид 19", апелират те.

Междувременно, вчера стана ясно, че тестове за малките ученици са осигурени до 3 декември. За големите отново няма достатъчно количества.

 

Тестовете за COVID-19, които гарантират присъственото обучение на учениците от 1 до 4 клас в цялата страна, са осигурени до края на следващата седмица, съобщиха от министерството на образованието.

 

Липсата на присъствена форма на обучение в езиковите учебни центрове ще доведе неизбежно до лоши резултати на международните изпити за сертификати и ще постави на карта планираното с години висше образование на хиляди български деца".

 

Още по темата