Quantcast
Директори канят родители да помагат в яслите в София | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / Просвета

Директори канят родители да помагат в яслите в София

Откакто станаха безплатни, местата стоят наполовина празни
1 998
 Фейсбук
Зам.-кметът по финансите на среща с директори на ясли в София

Директори на детски ясли в София предлагат родители да се включват в работата в яслите за по 4 часа на ден. Това съобщи в профила си във фейсбук зам.-кметът по финансите Дончо Барбалов. Предложението е било дискутирано вчера на среща с ръководството на общината.

Директорите са предложили от тази есен да се дава възможност на родителите да се включват в работата в яслите за по 4 часа на ден. "Ако желаещите са много, ще бъде изработен график за редуването им", пише Барбалов. "Така родителите ще могат отблизо да видят как преминава един ден в детската ясла и какви са задълженията на персонала. Ще са по-спокойни, като видят действителната грижа за техните деца", коментира д-р Моника Чеуз, директор на дирекция "Здравеопазване" към Столична община.

В социалните мрежи веднага започнаха питания кой ще замести родителите на тяхното работно място през въпросните 4 часа. Някои нарекоха предложението "ужасно", тъй като ще попречи на работата на родителите, които едва смогват да работят и гледат децата си, когато са болни.

Идеята не е родителите да работят по 4 часа на ден в яслата, а просто да им се даде възможност да влязат вътре с цел по-лесна адаптация на децата им, обясни пред "Сега" общински съветник. В момента за родителите няма разрешение да влизат в групите в детските заведения. Целта на предложението на директорите е това да бъде променено, за да могат родителите да видят как тече процесът отвътре, да постоят час-два и преходът на децата им към ясла да бъде по-плавен.

На срещата с директорите на общинските самостоятелни детски ясли са осбъждани предстоящите промени в изискванията към работещите в детските ясли. Както "Сега" писа, те разширяват кръга от хората, които могат да се грижат за децата в яслите - идеята е те да не са задължително само медицински сестри, но и фелдшери и лекарски асистенти, а в някои случаи и педагози. "Експертите са на мнение, че с промените в Наредба 26 и възможността в яслите да работят и педагози, а не само медицински сестри, има шанс да се преодолее кризата с персонала в детските заведения", заявява Барбалов.

По думите му обаче директорите са се оплакали, че откакто яслите са станали напълно безплатни за родителите, посещаемостта е паднала под 50%. Специалисти са изразили мнение, че не е редно да "пазиш" мястото, а детето ти да не посещава градината. В същото време родителите на други деца са принудени да плащат за частни забавачки, поради недостиг на места в общинските. В тази връзка наскоро от общината предложиха промени в правилата за приема на деца в ясли и градини - при над 30 отсъствия без обяснение от родителя децата да се отписват автоматично от детска ясла или градина.

На срещата е било констатирано, че средствата, отпускани от държавата за издръжка на детските заведения, не са достатъчно. Държавно делегираните бюджети не покриват увеличените разходи за детските заведения, поради високата инфлация и скока на цените на енергоносителите, оплакали са се от общинските самостоятелни детски ясли.

 

 

Още

Всички деца наследяват поравно
4000 слушаха оркестъра на Шьонбрун в София (ГАЛЕРИЯ И ВИДЕО)

09.08.2022

505
Компенсации ще има и за неприети в ясла деца