Медия без
политическа реклама

200 000 ученици и учители се връщат в клас

Всички те трябва да са с маски и в коридорите, и в часовете

Илияна Кирилова

На фона на тревожното увеличаване на заболеваемостта от коронавирус в София и страната около 170 000 ученици от 7, 8 и 12 клас и 30 000 учители се връщат в класните стаи. Те ще се слеят с близо 500 000-те деца в градините и ученици от 1-4 клас, които учат присъствено в училище от 4 януари. Тези данни обяви просветният министър Красимир Вълчев пред Нова ТВ ден преди втория учебен срок, който започва утре. Днес учениците у нас имат междусрочна ваканция.

"1 100 000 е цялата система, система на многочасово и многочислено взаимодействие. Класната стая свързва малките мрежа в една голяма, трябва да сме предпазливи, но не може да чакаме да мине вируса", коментира министърът. По думите му положителните тестове на учениците през този един месец, откакто са отворени училищата, са 2 на 1000, т.е. ако те бяха силен разпространител, щяха да са повече. "Нормално е родителите да са притеснени, но не можем да затворим образователната система и икономическия живот за година, година и половина. Формулата, която всички търсят, е да живеем, работим и учим относително нормално", заяви той.

Вълчев съобщи, че в МОН са подадени около 1400 заявления от родители, които искат децата им да учат от разстояние, като вероятно около 1000 от тях все още са актуални. Половината от тях са в начален етап. Макар и по-трудно за учителите, при едно-две деца, наблюдаващи от дома работата в клас, нещата се случват, посочи той.

Министърът посочи, че до момента са закупени 9 хиляди въздухопречистватели за класните стаи у нас. Всяко училище трябва да спазва противоепидемичните мерки, като в междучасията прозорците трябва да се отварят за проветряване, припомни той. За големите ученици от 5-12 клас маските са задължителни както по коридорите, така и в класните стаи (за малките ученици от 1- клас маските могат да се въведат по желание на училищните ръководства), като МОН препоръчва и почивка от носенето на маска - по време на часа за няколко минути: прозорците се отварят, маските се свалят. 

Вълчев призна, че февруари и март ще бъдат трудни месеци, тъй като все още няма колективен ефект от имунизациите. Към момента 24% от учителите са заявили, че искат да се ваксинират, като според него този процент не е нисък и той ще се увеличава с времето. "Става дума не за антиваксърски настроения сред учителите, а за сдържаност. Някои са преболедували, други казват, че имат препоръка от личния лекар, или че са по-млади, някои не искат да са първи. По-скоро недоверието е от това, че ваксините са разработени бързо", коментира още той, потвърждавайки, че самият той няма колебания и ще се ваксинира, щом му дойде редът.

 

ЗА ВРЪЩАНЕТО НА ОСТАНАЛИТЕ УЧЕНИЦИ

"Не може да се даде отговор на въпроса кога всички ученици ще се завърнат заедно в клас. Това зависи от няколко величини, част от тях са неизвестни. Няма кой да прогнозира как ще се развие епидемичната обстановка. Искаме всичко да е наред, но трябва да сме отговорни", коментира пред Би Ти Ви зам.-просветният министър Таня Михайлова. Тя призна, че много трудно се намират доводи кои точно класове първи да се върнат в класните стаи. От утре в училище се връщат 7, 8 и 12 клас за две седмици, след това следват учениците от 5, 10 и 11 клас, а накрая са 6, 9 и отново 12 клас, които се очаква да видят класните си стаи чак в средата на март.

 

ЗА УДЪЛЖАВАНЕТО НА ГОДИНАТА

За вероятно ново удължаване на учебната година министър Вълчев припомни, че тя вече е била удължена с три седмици за учениците от 1-3 клас и с две седмици за тези от 2-4 клас. Тези училища, които през декември са решили да не учат, а да имат проектни дейности, ще могат да се възползват от удължената учебна година и в края на юни да отучват. Останалите ще имат проектни дейности през юни, обясни той. По думите му за удължаване на годината през юли не може да се говори, защото тогава е твърде топло. Отучване ще има, но то ще е диференцирано и само за учениците, които имат образователни пропуски, както се случи и миналата година - тогава 40 хиляди ученици са наваксвали, посочи той. По думите на Вълчев пропуски от обучението в електронна среда има, но те са твърде различни. Специално за 1-4 клас според него няма загуби, тъй като тези ученици не са учили по-малко от м.г.

 

ЗА ПО-РАННО ЗАПОЧВАНЕ НА ГОДИНАТА

По повод предложението на шефката на Синдиката на бълграските учители Янка Такева за по-ранно започване на учебната година - примерно на 10 септември вместо на 15 септември, министър Вълчев посочи, че засега не възнамерява да предлага такава промяна. За нея са нужни поправки в училищния закон за разлика от удължаването на годината, което може да се случи просто с една негова заповед. 

 

ЗА МАТУРИТЕ

За пореден път министърът повтори, че не смята да предлага отмяна на традиционните изпити в края на различните етапи - 4, 7, 10 и 12 клас. Специално за националните външни оценявания след 4 и 10 клас той заяви, те не са задължителни и нищо няма да последва, ако даден ученик не се яви на тях. Ако иска да кандидатства обаче за друго училище, те са задължителни. Трябва да има съпоставимост на резултатите. НВО е необходимо за учителите, за учениците, за родителите, не възнамерявам да предлагам промяна в закона", зяви той.

 

ПРИТЕСНЕНИЯ

Наред с радостта от връщането в клас обаче остават и притесненията на хиляди родители, които са против масовото завръщане. Майка на 4-класничка, която учи достанционно от началото на учебната година, заяви пред Нова ТВ, че и децата могат да страдат от симптоми на COVID-19, както и че сред тях има сърдечни операции вследствие на вируса. Друга майка, която е лекар, посочи, че е наясно с информацията, че децата боледуват по-малко, но последни проучвания в Белгия, Израел и Англия сочат, че при децата процентът на дългия COVID не е по-малък от при възрастните. Друг родител пък коментира, че при подобни епидемии училищата са основен двигател на епидемията заради интензивните контакти там. "От 360 ученици само 5 не желаят да се върнат в клас и учат онлайн", онагледи нагласите директорът на 119-то училище в София и председател на Съюза на работодателите в системата на народната просвета Диян Стаматов.

Пред дни няколко организации на учители и родители вече се обявиха против връщането на по-големите ученици в клас. "Считаме това решение за неприемливо, с оглед на вече установените случаи на заболели от т.нар. „британски щам“ на COVID-19 в страната, както и нежеланието на част от родителите да тестват децата. Учениците трябва да останат в дистанционна форма на обучение за по-дълъг период от време, за да не се допуска отново широко и бързо разпространение на вируса сред населението", се казва в писмото на "Родители за безопасно образование", "Учители за безопасно образование" и "Science in the Crisis", които се противопоставят и на предложенията да отпадне забраната за работа на рестoранти, барове, кафенета, дискотеки и др.

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

Красимир Вълчев, ученици

Още по темата