Медия без
политическа реклама

Започна строителството на най-дългия жп тунел в страната

Изграждането на сложното съоръжение ще разкрие 5000 работни места

15 Юли 2021Обновена

Служебният министър на транспорта Георги Тодоров даде днес старт на модернизацията на жп линията Елин Пелин - Вакарел, която включва и изграждането на най-дългия железопътен двутръбен тунел в страната и на Балканите. 

Целият участък е около 20 км, а дължината на тунела по него е  6.8 км. Подобно съоръжение не е строено у нас от 50-те години на XX век, когато в периода 1949-1951 г. е построен тунелът "Козница", свързващ Стара планина и Същинска Средна гора, обясниха от Национална компания "Железопътна инфраструктура". 

"Това е огромен обект, затворен и от двете страни с естакади, подходите за работа са много трудни и затова в средата на съоръжението ще бъде открит забой, за да може да се работи на четири фронта едновременно. На този проект ще са нужни 5000 специалисти, които ще работят на две смени и дори денонощно по нов австрийски метод", обясни директорът на НКЖИ инж. Красимир Папукчийски.

В момента се изгражда временно селище за работниците и инженерния състав.

Участъкът  Елин Пелин – Вакарел е част от по-големия проект "Модернизация на жп линията Елин Пелин - Костенец“, за който е осигурено финансиране от 1 млрд. лв. от ОП „Транспорт и транспортна инфраструктура“. 

20-километровото трасе между Елин Пелин и Вакарел е най-трудният участък и стойността на проекта е 498 млн. лв.

За изпълнител още през 2019 г. бяха избрани турските компании "Дженгиз" и "Дуйгу" - строителите на мегалетището в Истанбул. "Дженгиз" заедно с друга турска фирма - "МАПА", построи у нас 19-километровата магистрала "Люлин".

Модернизацията на жп линията Елин Пелин - Вакарел включва още изграждане на нова гара Елин Пелин, спирка Побит камък, ще има още тунели, надлез и подлез, мостове и естакади. Строителните работи трябваше да започнат преди две години, но се забавиха заради обжалвания.

"Строежът ще продължи четири години. Това е огромна отговорност за надзора и за строителите, обръщам се към тях да следят най-вече за качеството, но и и за сроковете на изпълнение", заяви служебният транспортен министър Георги Тодоров.

Проектните скорости за пътническите превози по цялата модернизарина жп линия "Елин Пелин - Костенец" са 160 км/ч, а за товарните 120 км/ч. "Трасето е част от основната жп магистрала по направление Изток – Запад и e от изключително важният за България и съседните страни европейски коридор номер 8 и преминаващата TEN-T мрежа у нас", заяви министър Тодоров.

На церемонията за старта на строителството присъства и генералният директор на "Македонски железници" Хари Локвенец, тъй като новото жп трасе ще бъде продължено с железопътна връзка към Република Северна Македония. "От този проект ще се възползва и гордее не само България, но и всички държави от Балканския полуостров, които ще ползват Транспортен коридор 8. Миналата седмица, тук в София бях на много важна среща - "Три морета" . Една от темите беше свързването на Черно море с Адриатическо море. Коридор 8 е най-краткият, най-бързият и най-евтиният начин за свързване на двете морета, от който много страни ще се възползват", заяви Хари Локвенец.

СТРОИТЕЛИТЕ

През 2019 г. бяха проведени конкурсите за изпълнители на модернизацията и на останалите участъци от жп трасето Елин Пелин - Костенец.

Италианско-българският консорциум "Салчеф-Гигастрой" спечели смятания за най-лек за изграждане жп участък - между Вакарел и Ихтиман, срещу почти 126 млн. лв. без ДДС. Релсовият път е дълъг 20 км и ще има 3 моста. Изпълнителят на третата част от проекта - между Ихтиман и Костенец (11 км), е българо-китайският консорциум "Булрейл 2018". Неговата цена е над 280 млн. лв. без ДДС. 

Още по темата