facebook
twitter

ГОРЕЩИ НОВИНИ / Икономика

Умъртвяват 24 500 прасета в Никола Козлево

Обновена
2 279
 Илияна Кирилова

Всичките 24 500 животни в свинекомплекса в шуменското село Никола Козлево ще бъдат умъртвени и загробени. Българската агенция по безопасност на храните потвърди, че е открито ново огнище на африканска чума в индустриалната ферма на "Бони холдинг". Положителният резултат от пробите е потвърден и от Националната референтна лаборатория в Националния диагностичен научноизследователски ветеринарномедицински институт в София. Днес бе свикано и извънредно заседание на областната епизоотична комисия, съобщи БНР. 

Освен ликвидирането на заразените прасета, комисията има и друга задача - тя трябва да разбере по какъв начин вирусът е проникнал. Проверката в свинекомплекса засега е показала, че всички мерки и защити са осигурени и са се спазвали. Едно от предположенията е, че вирусът може да е пренесен чрез гризачи, тъй като фермата се намира в гориста местност. Отпада вариантът причината да са домашни прасета, тъй като в близост няма домашни стопанства. 

От фирмата съобщиха, че икономическите загуби от унищожаването на прасетата, ще са за около 10 милиона лева, а 70 служители остават без работа.

Определена е трикилометрова предпазна зона около огнището, в която влизат селата Каравелово и Пет могили. Въведена е и десеткилометрова наблюдавана зона, в която влизат гр. Никола Козлево и селата Красен дол, Хърсово, Вълнари, Цани Гинчево, Векилски и Писарево.

Ако не се открие причината, то опасността ще продължи като бомба със закъснител и когато дойде време в предприятието да се отглеждат нови прасета, вероятността там отново да избухне африканска чума, ще бъде съвсем реална, коментира пред БНР директорът на Центъра за оценка на риска професор Георги Георгиев.

В края на миналата година, отново в Шуменско - в Бял бряг, бе засечено огнище на африканска чума по свинете от източнобалканската порода. 

Миналата година чумата по свинете порази няколко  големи индустриални ферми, които осигуряват близо 1/3 от месото на пазара в страната. През лятото принудително бяха унищожени близо 150 хиляди животни. Напрежение имаше и заради принуждаването на хора да избиват свинете си от тип заден двор.

16

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Нова ферма пламна от чума по свинете

06.08.2020

611
60 000 нови случая на Covid-19 в САЩ и само 7 в Китай

08.07.2020

3040 6
Когато чумата роди агънца

25.06.2020

ДИЯН БОЖИДАРОВ

3952 15

Коментари

ppipi7766

Добре, че минаха свинските празници.

Кой ял ял.

Сега да му мислят туристите лятото как ще хапват кебапче на цената на омар.?

volog2

Болестта е проникнала в свинекомплекса преди доста време, но опитите за отделяне на болните прасета са се провалили напълно, както би се очаквало. Защо БАБХ не е действало по-рано? Бокича на парче ли взима решенията? С криенето на новините и ограничаването на дребните производители само няма да се спре заразата. 

wreckage
снимка на wreckage

умъртвени и загробени

Ще дойде Видовден.?

Su38

Мдааа.... Преди време зададох въпроса, как ще обвиняваме прасетата от задния двор, когато се появят епидемии в свинефермите, след като сме изклали всички прасета....

Каубой
снимка на Каубой

Някой дали си спомня мерките срещу лУда крава във ВБ? Или само си пишем, дан ни ний скучно?

Boris65

Путин и агентите му нямат спиране . Дано комисарите от ЕС да ни помогнат . 

Ураа

Сигурно румънските туристи са минали и оттам ?

Диагностик

В Румъния болестта засегна около 400,000 прасета. В Китай- над 1 млн. Заразата е проникнала и в Русия...

 

Boris65

Заразата е тръгнала от Кремъл , който е между Румъния и Китай !

Елемент Э
снимка на Елемент Э
Разбра се, че са крили последните огнища за да няма негативи около празниците. Пълни некадърници са и дебелата министърка от Сливен и професора шеф на БАБХ. Тази работа не е като да слугуваш на мутрите, изискват се професионални и административни умения. Но всичките кадри на ББ са такива, какъвто вожда , такива са и индианците.
н16
снимка на н16

Не вярвам аз, на тия приказки от 1001 нощ. И сигурно искат да направят зорлем хората вегетарианци. Пък и те мюсюлманите, не ядат свинско. Иначе тая генно модифицирана чума щеше да прескочи и към телешкото, пилешкото и агнешкото.

Диагностик

Не сте прав. Глупостта ходи по хората, а не при свинете.

erkek

"Бони" имат поне 5-6 свинекомплекса.

От техния сайт-В „Свинекомплекс Никола Козлево“ се угояват 67 000 свине на година, които се транспортират от „Свинекомплекс Брестак“....Разлика от около 40 000 прасета....И то след празниците....

nebenebe

Заравянето на умъртвените животни не крие ли опасности?

G53

Душе, душа, нали си знаеш че си завършен идиот? Със всеки пост го доказзваш.

 

Так держат, молодец.

 

И научи български.

 

?

 

ppipi7766

Ако не се открие причината, то опасността ще продължи като бомба със закъснител и когато дойде време в предприятието да се отглеждат нови прасета, вероятността там отново да избухне африканска чума, ще бъде съвсем реална, коментира пред БНР директорът на Центъра за оценка на риска професор Георги Георгиев.

 

Ако не открият причината може во веки веков ( в чиновнически мащаби ) на това място да не се гледат прасета.

Влез или се регистрирай за да коментираш