Quantcast

Медия без
политическа реклама

Търговският регистър се задръстил с 1 млн. фирмени финансови отчети

Хаосът в Агенцията по вписванията докара на България наказателна процедура от ЕК

Служебният министър на правосъдието Янаки Стоилов направо се е хванал за главата заради хаоса в Агенцията по вписванията (АВ) - наследство от дългогодишното управление на кабинетите "Борисов".

Оказа се, че поради "слабости в организацията" почти 1 милион годишни финансови отчети (ГФО) за предни години са били подадени от фирмите в срок, но все още не са вписани в Търговския регистър и следователно не са публично достъпни.

Че обработването на отчетите се бави, се знае от доста време, но никой не е подозирал, че се е натрупало такова бомбастично число от чакащи документи.

Данните лъснаха след одит на Сметната палата за работата на Агенцията по вписванията, който разкри множество нарушения, и след като министър Стоилов нареди на инспектората на правосъдното ведомство да провери тревожните констатации на палатата. Затлачването е факт, въпреки че огромен процент от фирмите вече подават документите по електронен път и би трябвало придвижването им за публикуване да става бързо и лесно.  

Задръстването с финансовите отчети далеч не е единственият порок на агенцията. Тя е главен виновник и за наказателната процедура на ЕК срещу България заради огромното забавяне на свързването на нашия Търговски регистър с информационните бази за фирмите на останалите страни от Европейския съюз. Скачването, което би осигурило прозрачност и би позволило бързи и лесни справки и търсене на фирмени връзки в целия ЕС, закъснява с цели 4 години. Това бе и основната причина служебният министър да отстрани изпълнителният директор на Агенцията по вписванията Габриела Козарева.

Сега начело на АВ е Даниела Митева, която бе на този пост преди години. Стоилов й е възложил да вземе спешни мерки за разрешаване на проблемите, вкл. и за прекратяване на наказателната европроцедура.  

Преди дни от агенцията съобщиха, че вече са провели обществена поръчка и са сключили с избрания изпълнител договор за свързване на Търговския регистър със сродните му регистри в ЕС. Вече се работи по осигуряването на оперативна съвместимост на нашата база данни за фирмите с Европейската централна платформа. Когато "жичките бъдат вързани" (навремето вицепремиерът Дянков така описваше свързването на системите на НАП и митниците),  всеки ще може от компютъра или смартфона си да провери например какви участия в дружества на територията на ЕС имат българските граждани, включени в списъка "Магнитски" или да види кой е вписан като краен, действителен собственик  на компанията "хикс" или "игрек". Графикът предвижда софтуерът да е готов до края на годината, а тестовете за свързване и интеграция на мрежите да се проведат веднага след Нова година - в периода между 1 януари и 28 февруари 2022 г., от български експерти и експерти от ЕК. Министерството на правосъдието информира Брюксел за всеки етап от напредъка в очакване на спиране или прекратяване на наказателната процедура срещу България, обясниха от Агенцията по вписванията. 

 

Наваксване 

Вече се работи по спешен график за преодоляване на кризата с необработените стари фирмени заявления за обявяване на годишни финансови отчети и декларации за липса на дейност. Към средата на юни  "чакащите" документи са 993 624 броя. В момента положението е доста напрегнато и се трупа нова "опашка", защото тече новата кампания за подаване на отчетните документи -  за 2020 г. Крайният срок е 30 септември. 

За да стопи огромното забавяне, АВ вече е предприела организационни и кадрови промени, като се й е поставила следните цели:

- подадените през 2019 г. заявления за публикуване на отчети да бъдат разгледани до края на тази година;

- подадените заявления през 2020 г. да бъдат обработени до  средата на 2022 г.;

- подадените през тази година  документи да бъдат разгледани до края на 2022 г.

 

В рамките на кампанията за 2020 г., която приключва след броени дни, досега са подадени 205 794 броя годишни финансови отчети, като 78% от тях са предадени онлайн  - чрез портала на Агенцията по вписванията. Числото не е голямо, като се има предвид, че по данни на НСИ миналата година в страната е имало 410 785 регистрирани търговски предприятия. Очевидно и тази година ще бъде спазена утвърдената българска традиция голяма част от бизнеса да предава финансовите си отчети в последния момента, в края на срока.

Служители на Агенцията по вписванията полагат извънредни часове труд, за да наваксат изоставането, и вече се обработват заявления за обявяване на ГФО, подадени през 2019 г., изтъкнаха от ведомството. 

Една от причините за натрупалите се огромни обеми несвършена работа е "недокомплектът" в Търговския регистър - оказва се, че има незаети работни места за длъжностни лица по вписванията. Вече са обявени конкурси за запълване на свободните щатни бройки.

 

Агенцията по вписванията напомня:

Годишни финансови отчети трябва да подадат дружествата с ограничена отговорност (ЕООД, ООД), акционерните дружества (АД), едноличните търговци (ЕТ), командитните дружества (КД), събирателните дружества (СД), сдружения и фондации.

Предприятията, регистрирани по Закона за задълженията и договорите (ДЗЗД) не публикуват отчетите си в Търговския регистър.

Заявлението за подаване на годишен финансов отчет - Г2, може да бъде изтеглено от сайта на Агенцията. 

Държавната такса за подаване на документите на място в офисите на АВ е 40 лв. Фирмите, които изпълняват задължението по електронен път (чрез https://portal.registryagency.bg/, плащат наполовина -  20 лева. Фирмите без дейност подават само декларация, че не са работили през съответната година, и не дължат такса.

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Кого бихте подкрепили за кмет на София?