Quantcast
Три банки вдигат лихвите по депозитите | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / Икономика

Три банки вдигат лихвите по депозитите

Събраните спестявания вече са раздадени за кредити, казват експерти
31 589
 Pixabay

Три банки повишиха лихвите по депозитите, съобщи тези дни финансовата платформа за консултации и сравняване на банкови услуги "Моите пари".

На фона на премахването на лихвите по спестяванията, което банките масово предприеха в последните две години, новината предизвика огромен интерес. Особено след като от началото на 2021 г. големите банки дори спряха да предлагат стандартни срочни депозити за граждани и фирми. Причината за тези неблагоприятни за спестителите действия бе, че банките се оказаха задръстени с пари, от което търпят загуби заради отрицателните лихви, с които ги наказва БНБ за свръхрезервите.

Обръщането на тенденцията е очаквано при бързорастяща инфлация, военния конфликт в Украйна и други притеснителни данни за икономиките на страните от ЕС. Европейската централна банка вече даде заявка за корекция на основната лихва нагоре. 

Засега обаче само малки банки предприемат стъпки за вдигане на лихвите по депозитите в търсене на ресурс, за да са конкурентни на останалите по отношение на кредитирането. Както "Сега" писа, много малка част от финансовите институции предлагат олихвяване на депозити, като при някои доходността на по-дългосрочните влогове дори надхвърля 1% годишно.

Месец по-късно две от банките са увеличили лихвите по 3-годишните депозити, показват данните на "Моите пари" - Ти Би Ай Депозит от 1.2% на 1.5% годишно, а Биг Банк от 1.2% на 1.35%. Освен това Инвестбанк е въвела лихва от 0.7% годишно за дългосрочни влогове.

Банките с най-изгодни 3-годишни депозити

За момента корекциите са плахи и по-вероятно се дължат на конкурентни маневри и няма да повлияят на условията на останалите банки, смятат експертите от "Моите пари".

В същото време бившият банкер Левон Хампарцумян прогнозира пред бТВ плавно покачване на лихвите с 1-1.5% до средата на 2023 г.

"Съотношението кредит-депозит, което близо 10 години беше под 100%, т.е. парите по депозитите бяха повече от тези по кредитите, в момента е 103-104%. Което означава, че събраните депозити са раздадени като кредити", отбеляза Хампарцумян. Според него това е знак, че скоро банките отново ще започнат да привличат средства, предлагайки доходност за тях.

Още

Някои банки увеличиха таксите двойно

27.06.2022

МИЛА КИСЬОВА

10256
Федералният резерв на САЩ обяви рекорден ръст на лихвите от 30 г. насам

15.06.2022

2688
Шефът на БНБ предупреди за опасност от вдигане на данъци

14.06.2022

3929