Медия без
политическа реклама

"Топлофикация-София" спира скандалния двудневен конкурс

28 Март 2020Обновена
Илияна Кирилова

Ръководството на "Топлофикация-София" ще спре скандалния конкурс, чийто срок за подаване на документи бе само два дни. Това става след множеството медийни публикации по въпроса, след като стана ясно за конкурса.

Той беше за за участие на "Топлофикация-София" в балансираща група, като срокът за подаване на заявки от страна на заинтересованите бе само два дни. Балансиращата група се занимава с това да се подава равномерно количество енергия в мрежата. Координаторът има право да получава такси, като е въпрос на споразумение дали те да са твърда сума или изчислени на мегаватчас. Според хора от енергийния сектор сумата би могла да е милиони лева.

Обявата бе публикувана в сряда - 25 март, а крайният срок за отговор е до 17 часа в неделя. Отговорът на желаещите да участват трябва да бъде пратен по мейл, но също така в деловодството на общинското дружество трябва да пристигне запечатан плик със съответната оферта. Тя трябва да съдържа близо 20 документа, включително и такива, които е трудно да бъдат внесени и получени за 48 часа.

За скандалната поръчка на "Топлофикация-София" съобщи общинският съветник от "Демократична България" и съпредседател на "Зелено движение" Владислав Панев.

"Ето така прави конкурси новото "неопетнено" ръководство на "Топлофикация София". Пуска писма до потенциални участници в сряда следобед, а оферти приема до неделя. По време на извънредно положение, когато офисите работят предимно от дома. За тези два работни дни трябва да се извадят удостоверения от НЕК, НАП, общината, енергийната борса и ЕСО. Почти невъзможно без предварителна информация. Истински пир по време на чума. ", коментира Панев във "Фейсбук".

Според съветника от опозицията финансовите условия в процедурата са изработени така, че в него да мога да участват само избрани компании. В обявата на "Топлофикация-София" пише, че проявяващите интерес фирми трябва да приложат декларация, че приходите им от продажба на електричество през последната година са били не по-малко от 200 млн. лв.

"На условието вероятно отговарят само три фирми. Още няма данни за 2019 г., но за предишната такива обороти имат само фирмите на ЧЕЗ и "Енерго про", както и "Гранд енерджи дистрибюшън", свързана с Христо Ковачки. Възможно е границата през миналата година да е минала и още един търговец на Ковачки - " Юропеан трейд оф Енерджи". Всичко това ме навежда на мисълта, че процедурата е направена за определен предварително победител. Поне за мен това е изключително скандално. Време е за пълна карантина срещу такива схеми, за да изгоним вирусите от "Топлофикация". Иначе ще ни се подиграват, отпускайки като дарение малка част от прибраното, коментира Панев. Той допълва, че вече е пратил мейл до председателя на комисията по икономика и собственост в СОС - Николай Стойнев от ГЕРБ, с искане за действия по прекратяване на скандалната процедура и изслушване на ръководството на "Топлофикация- София".

Часове след първото си съобщение Владислав Панев публикува второ, че е получил уверения от Николай Стойнев, че конкурсът на "Топлофикация- София" за избор на балансираща група ще бъде прекратен. След това същото е обявила и самата "Топлофикация-София", съобщи "Медиапул".  

От дружеството са пояснили, че процедурата за избор на координатор на балансираща група е утвърдена още през декември миналата година, а документите са публикувани на сайта на дружеството.

"При обявяването на посочената процедура не е отчетено обстоятелството, че в условията на извънредно положение в страната потенциалните участници биха срещнали затруднения при снабдяването с изискваните в поканата документи и поради това ръководството на дружеството взе решение за прекратяване на процедурата", се казва в съобщение от фирмата. От там допълват, че са изпратени покани за участие в конкурса до 17 фирми, но не са дали ясно становище колко от тях биха могли да се включат в процедурата при поставените изисквания. "Условието за приходи от продажби за последната година в размер на минимум 200 млн. лв. е в съответствие с мащабите на производство на електрическа енергия от "Топлофикация София" ЕАД, което е в рамките на 850 000-900 000 мегаватчаса годишно и изисква реципрочна стабилност от фирмата координатор", обясняват от "Топлофикация".

Дружеството нямало информация за това кои участници на пазара изпълняват това условие. "Нещо повече, с цел предотвратяване на всякакви спекулации в публичното пространство, изискваме от участниците да представят документи за липса на задължения и разсрочени плащания към НАП, НЕК-заплатена "Цена за задължение към обществото", Фонда за сигурност на енергийната система, местни данъци и такси и др.", твърдят от столичното парно.

През ноември м.г. Столичният общински съвет смени бившия изпълнителен директор на дружеството Кремен Георгиев, който се смята за приближен до споменатия Ковачки, с Александър Александров. Георгиев бе сред шефовете на топлофикациите във Враца, Велико Търново и Перник, които индиректно се свързват с бизнесмена. Александров също е бивш директор на предприятие, свързано с Ковачки - "Стомана" - Перник. След встъпването си в длъжност новото ръководство на "Топлофикация София" се зарече да стабилизира финансите и да ореже излишните разходи.  

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата