Медия без
политическа реклама

Текат последни два дни за искане на кредитна ваканция

Хотелиери настояват за нов мораториум за вноските по банкови заеми

22 Март 2021
Pixabay

Текат последни два дни за подаване на заявления пред банките за отсрочване на заеми. 23 март е крайната дата, до която граждани и фирми, останали без работа и доходи заради ограничителните ковид-мерки, може да поискат до 9 месеца гратисен период за погасяване на кредитите си. Банките пък трябва да приключат с одобренията до 31 март.

Големият въпрос е дали ще има поредно удължаване на кредитния мораториум. Финансисти и икономисти са разделени в мненията. Част от тях смятат, че трети мораториум няма да се отрази добре на банковата система и не е здравословeн за икономиката. Други са смятат, че при поредното затваряне на бизнеси и временна загуба на работа и доходи за работещите в тях, мярката е основателна, за да не влоши още повече финансовото положение на длъжниците. 

Механизмът за отсрочване на банкови заеми стартира в средата на март 2020 г. и бе първата антикризисна мярка в подкрепа на хората и фирмите. Първоначално максималният срок за отсрочване на задълженията по лихви или главници по кредитите бе 6 месеца, но впоследствие, през декември 2020 г., бе удължен с още 3 месеца. До края на март бе удължен и срокът за подаване на нови заявления за отсрочване. Това означава, че фирми и граждани, чиито заявления бъдат одобрени тези дни, ще получат гратисен период за погасяване на заемите си до края на годината.

Кредитната ваканция се оказа и най-търсената антикризисна мярка от пострадалите от ковид-кризата. При cтapия peжим нa шecтмeceчния мopaтopиyм зaявĸa зa oтcpoчвaнe пoдaдoxa близо 95 хиляди граждани и над 14 хиляди фирми зa заеми oбщo нaд 9.5 млpд. лeвa - oĸoлo 14% oт вcичĸи oтпycнaти y нac бaнĸoви зaeми. Одoбpeниe зa oтcpoчвaнe пoлyчиxa зaeми зa 9 млpд. лeвa. Все още няма обобщени данни колко фирми и работещи са се възползвали от удължаването на мораториума. По последни налични данни на БНБ с действащи към 31 януари 2021 г. договори за отсрочка са 13 174 фирми и 82 010 граждани за общо 8.3 млрд. лв. заеми. 

Всъщност решенията за въвеждане на кредитна ваканция и последващо удължаване или променяне на условията се взимат от Европейската комисия и от Европейския банков орган. Централните банки само одобряват правилата за местната банкова система. Цяла Европа е изправена пред разрастваща се нова вълна на пандемията, заради което страните членки продължават да налагат нови или да удължават съществуващите ограничителни мерки. Поради тази причина не трябва да се изключва и трети кредитен мораториум.

У нас банкери и финансисти вече предупредиха, че от април, след изтичане на сегашния мораториум, се очаква ръст на необслужваните кредити. Самата БНБ обяви, че очаква "увеличение на дела на необслужваните кредити в банковите портфейли, което вероятно ще повлияе за известно повишение на лихвените проценти по новоотпуснатите кредити". 

"Възможно е да има трети мораториум, но поредно удължаване не е здравословно, а единствено отместване на проблема", коментира бившият шеф на Уникредит Булбанк Левон Хампарцумян. Според него нищо драматично няма да се случи след приключване на мораториума. "Банките заедно с клиентите си, които все още са затруднени да обслужват кредитите си, ще намерят рационално решение", казва Хампарцумян.

"Малко вероятно е да има нов кредитен мораториум. Твърде дългото отлагане на обслужването на задълженията ще се отрази зле на потребителите и на целия сектор", коментира кредитният консултант Тихомир Тошев. Неговият съвет към тези, които продължават да не могат да обслужват заемите си след изтичане на 9-месечния гратисен период, е да се обърнат към своята банка за приемливо решение за двете страни.

И докато тези потребители може да преговарят с банките, то клиентите на фирмите за бързи кредити нямат тази възможност. "Голяма част от безлихвените заеми от ББР отидоха за погасяване на бързи кредити, а не за подкрепа на хората, останали без доходи. Така тази добра иначе антикризисна мярка, не бе реализирана добре", коментира Тошев. 

От Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) вече поставиха пред вицепремиера и министър на туризма Марияна Николова въпроса за удължаване на 9-месечната отсрочка за погасяване на банковите заеми. Така няма да се допуснат фалити и браншът ще може да се подготви за рестарт през летния сезон, смятат от БХРА. Министър Николова ги е запознала с писмо на Асоциацията на банките в България, в което се посочва, че всяка банка е готова индивидуално да разглежда случаите на своите клиенти.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата