Медия без
политическа реклама

Съдружие на известни бизнесмени получи без пари летището на Русе

Аеропортът в Щръклево първо щял да се включи в битката с градушките, а по-нататък - да посреща ербъси и боинги

Община Русе
Антони Търницов, Пенчо Милков, Христо Крушарски (отляво надясно) обещават светло бъдеще на русенското летище.

Летище Русе минава в частни ръце - срещу нула лева. Това следва от решението на общинския съвет на заседанието във вторник, в което сделката мина като извънредна точка. След тричасови дебати местната власт гласува регистрираната на 5 януари фирма "Еърпорт Русе" ООД да получи безвъзмездно аеропорта за ползване в следващите 10 години.

Летището е "на трупчета" от доста години. Известно и като "Щръклево" (разположено е в едноименното село), то има статут не на летище, а на летищна площадка - може да обслужва само малки самолети. През 2015 г. по неясни причини държавата го прехвърли на община Русе. Оттогава то се стопанисва от общинското предприятие "Паркстрой - Русе". Сега ООД-то "Еърпорт Русе" обещава да инвестира 14 млн. евро, така че някой ден тук да кацат боинги.

В последните седмици кметът на Русе Пенчо Милков (БСП) бе особено активен в промотирането на частния инвеститор. Решението в полза на "Еърпорт Русе" бе прокарано с необичайна скорост и по твърде нестандартна процедура. Досега практиката в България е летищата да се дават на концесия. За първи път имаме подаряване на важна инфраструктура за 10 години срещу обещания за инвестиции.

Новоизбраните стопани твърдят, че летището ще заработи още напролет, макар и с ограничени възможности. На първо време то ще обслужва самолети, участващи в борбата с градушките. Големият въпрос е защо местната власт не е направила конкурс или друга състезателна процедура. При такава оферта - безвъзмездно ползване за цели 10 години, вероятно биха се намерили и други кандидати. Преди месеци например усилено се говореше, че авиокомпанията "ГъливЕър" проявява интерес. Самият кмет Милков твърдеше, че летището е привлякло вниманието на фондове, инвестирали значителни капитали в Румъния. 

 

Кой кой е  в "Еърпорт Русе"

ООД-то, което обещава да вложи в летището 14 млн. евро, е учредено в началото на януари от две частни фирми - "Щраплан" на Антони Търницов и "Стройпроект" на Христо Крушарски.

Крушарски е известен бизнесмен с разностранни интереси - от производство на системи за противоградова защита, търговия с автомобилни гуми, имоти и детски дрешки до футбол (мажоритарен собственик е на пловдивския "Локомотив"). В последните години той е неизменен партньор на Агенцията за борба с градушките и печели поръчки за защита от капризите на времето не само в България, но и в Румъния.

Търницов пък е познат покрай друго летище - горнооряховското, където концесионерът е дружество, свързано с известния бизнесмен Румен Гайтански - Вълка. Търницов е нещо като представител на аеропорта. Освен това през 2017 г. това е работил по концесионния анализ на летище Русе. Няма данни общината да е пробвала процедура за концесиониране на аеропорта.

Крушарски и Търницов се явиха на заседанието на общинския съвет, за да уверят, че инвестиционните им намерения са много сериозни. Първият припомни, че бизнесът му е свързан със защита от градушки и системи за управление на валежите и тъй като има договори в България и в Румъния, би направил необходимото още през пролетта летището да работи, за да обслужва самолети, които ще обстрелват градо- и дъждоносни облаци на юг и на север от Дунав. Това означава, че до април пистата трябва да бъде сертифицирана за полети.

Инвестиционното предложение предвижда три етапа на развитие на летището, като първите стъпки са направа на 8.5-километрова ограда, ремонт на пистата и поставяне на осветителна система (задължителна за нощни полети). Общинският съвет реши в договора с "Еърпорт Русе" да бъде записано, че ако до 24 месеца инвеститорът не извърши тези действия, не подготви документацията и не се сдобие с лиценз за ползване на "Щръклево" като гражданско летище, местната власт ще има право да прекрати договора без предизвестие и без да дължи нищо на частната компания.

Кметът Пенчо Милков обяви разрешаването на сделката за исторически момент - тъй като това ще върне Русе на картата на търговското въздухоплаване. Вече няма да се налага общинският бюджет да дава по 90 000 лв. годишно за поддържане на авиообекта, обясни Милков.

 

Червена лампа

Ден преди заседанието на русенските общинари Рена Стефанова, депутат от "Продължаваме промяната", призова във Фейсбук представителите на местната власт "в края на мандата си (през октомври предстоят местни избори, бел. ред.) да се въздържат от действия, с които поемат дългосрочни ангажименти за Община Русе, особено ако се отнася до безвъзмездни сделки!".

"Миналата година кметът Милков отказа да прехвърли собствеността на летището на държавата, която да го възстанови и организира извършването на полети чрез държавния летищен оператор, като твърдеше, че той няма да даде летището на русенци на държавата, а сега е готов да предостави безвъзмездно ползването му за срок от 10 години на частно дружество, без никакъв ангажимент срещу това!!!!", изрази възмущението си Стефанова, като твърди, че сделката мирише на корупция.

 

Малко по-рано

В края на 2021 г. кабинетът на Кирил Петков отпусна 2.6 млн. лева на община Русе за възстановяване на инфраструктурата на летището. Тогавашният транспортен министър Николай Събев дори обяви, че полетите ще тръгнат още през април 2022 г. Нищо такова не се случи.

Оказа се, че общината и държавата с месеци не могат да се разберат кой трябва да уведоми ЕК за отпускането на въпросната сума (без "да" от Брюксел финансирането може да се окаже непозволена държавна помощ). Парите са преведени още през декември 2021-ва, но общината се бави, твърдеше министър Събев. Кметът Милков пък обясняваше, че документите били пратени в ЕК, но там имало някакво забавяне...

Така се стигна до новия развой - с прясно създаденото частно дружество и експресната процедура.  Инвестиционното предложение бе внесено в община Русе преди Нова година. Последва бързо разглеждане по комисии, представяне на намеренията пред медиите и гласуване на сесията на местния парламент.

  

Обещания

Инвестиционното предложение на "Еърпорт Русе" предвижда три етапа на развитие на Летище Русе.

Като начало трябва да се изготвят генерален план, ръководства за управление на летището и за отделните дейности, подлежащи на лицензиране, организация на полетите. В първия етап летището ще може да обслужва малки самолети.

Във втората фаза пистата ще бъде разширена, за да приема големи машини като Airbus 320 и Boing 737. Заложено е и изграждането на един или два хангара за техническо обслужване на самолетите.

Третият етап предвижда изграждане на нов пътнически терминал, нова сграда за сервиз на самолетите, нов перон и допълнителни хангари.

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

За кого ще гласувате на парламентарните избори на 9 юни?