Медия без
политическа реклама

Псевдоконцесията на Летище Русе отива на съд

От "Продължаваме промяната" са поискали подаръкът за частното ООД "Еърпорт Русе" да бъде отменен

27 Февр. 2023
Спорът за съдбата на аеропорта край Щръклево вече е в ръцете на Темида.
Спорът за съдбата на аеропорта край Щръклево вече е в ръцете на Темида.

Странната процедура, по която местната власт буквално подари русенското летище на частен консорциум, отива на съд. Административният съд в Русе вече е образувал дело срещу решението на общинския съвет да предостави безвъзмездно аеропорта в село Щръклево на "Еърпорт Русе" ООД за срок от 10 години.

Летище Русе минава в частни ръце - срещу нула лева. Това следва от решението на общинския съвет на заседанието във вторник, в което сделката мина като извънредна точка.

Жалбата до съда е подадена от представители на "Продължаваме промяната" начело с Рена Стефанова, бивш депутат. Те твърдят, че одобрената от общинарите "сделка" е незаконна. В общи линии възраженията са следните:

Решението на мнозинството в общинския съвет е взето прибързано, по "експресна процедура". Освен това то заобикаля обичайния начин за предоставяне на стопанисването на публични стратегически проекти като летищата на частни компании - концесиониране. При концесиите частният стопанин подписва договор с ясно разписани ангажименти - вкл. инвестиции, финансови показатели и т.н., и плаща концесионни такси.

В случая с летището край Щръклево има само "намерения" за инвестиции и обещания, че някой ден тук ще кацат големи пътнически самолети - ербъси и боинги. Засега аерогарата е пристан само за малки аероплани, обслужващи борбата с градушките. 

Заседание по делото още не е насрочено, защото съдът е дал време на подателите на жалбата да поправят някои дефекти в искането си за обявяване на решението на местния парламент арите за незаконосъобразно.

 

“Твърдим, че право на ползване върху летище може да бъде учредено единствено по Закона за концесиите, поне така казва Законът за гражданското въздухоплаване. Т.е. отстъпване на право на ползване по ред, различен от Закона за концесиите, е невъзможно, когато обектът е летище. Съдът ще се произнесе по нашата жалба и ако счете че тя е основателна, би трябвало да отмени това решение на Общинския съвет и евентуално да даде указания по приложение на закона, а именно да бъде спазен материалният закон“, коментира Рена Стефанова, цитирана от Rusemedia.com.

.