Quantcast
Строители с огромни аванси се оказаха първи на протеста за пари | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / Икономика

Строители с огромни аванси се оказаха първи на протеста за пари

Министър Комитова се чуди защо "Автомагистрали Хемус" е получила 95 млн. лева предплата, а не дава заплати
9 834
 МРРБ

Министър Виолета Комитова направи интересно разкритие за участниците в мащабния протест на строителните работници, които  блокираха триъгълника на властта в центъра на София заради неплатени заплати. Оказа се, че в митинга са се включили и представители на компании, които са получили огромни аванси, и не е ясно защо нямат средства да плащат на персонала си.

Регионалният министър даде конкретен пример -  предприятието  „Автомагистрали Хемус". Негови работници се оплакаха по време на протеста, че се трудят на 135-ия километър от едноименния аутобан, а не получават заплати. Арх. Комитова  реши да провери случая и установи, че въпросната фирма е получила над 95 млн. лева аванс, съобщиха от пресцентъра на МРРБ.  

Ето и подробностите:

„Автомагистрали Хемус“ извършва дейности в участък 3 от АМ "Хемус" по договор за ползване на транспортни средства, строителна механизация и оборудване, сключен с държавното дружество „Автомагистрали“ (между 132-рия и 139-ия километър). Към договора е сключено допълнително споразумение за доставка на материали и др. изделия. По силата на този договор и на анекса към него за конкретния участък фирмата е получила авансово 23.7 млн. лева. Реално извършените и приети от възложителя дейности са за една трета от сумата - 7.2 млн. лева. Следователно фирмата би трябвало да има на разположение 16.5 млн. лева. 

От МРРБ посочват, че същата фирма е работила и на участък 4, в който бе установено незаконно строителство, като е получила огромен  аванс от близо 73 млн. лева. 

 

ФАВОРИТ

През юни бе публикуван одитен доклад на Сметната палата, който разкри, че "Автомагистрали Хемус" е новият фаворит на вече бившето правителство "Борисов" в пътното строителство с поръчки за 600 млн. лева, превъзложени му от държавното предприятие "Автомагистрали".

Държавната фирма касичка получи директно, без състезание, 4.5 млрд. лева с т.нар. инхаус процедури - уж за да дострои "Хемус", да изгради скоростния Видин - Ботевгард и да укрепи спешно 84 опасни свлачища. При очевидна липса на капацитет предприятието си "нае" партньори, които да му помогнат в свръхзадачите си.  Оказа се, че основният ресурс е пренасочен към няколко големи частни компании, сред които е и въпросната "Автомагистрали Хемус"  - наред с "Хидрострой",  "ГБС Инфраструктурно строителство",  "Грома Холд"  и "ПСТ Груп". 

 

Още

Комитова показа нови безобразия в строежа на магистрала Хемус

24.06.2021

Обновена

ЮЛИАНА БОНЧЕВА

22378
АПИ пак ще ремонтира цяло лято магистрала "Хемус"

28.05.2021

2102
АПИ пусна нова златна поръчка за последния участък от АМ Хемус

13.06.2020

5897