Quantcast
Средната лихва по ипотечните заеми падна до 2.75% | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / Икономика

Средната лихва по ипотечните заеми падна до 2.75%

Печалбата на банките порасна с нови 18% въпреки кризата
4 704
 Илияна Кирилова

Лихвите по потребителските кредити тръгнаха нагоре, показва статистиката на ННБ. През март средният лихвен процент по заеми в левове се покачил до 7.88 на сто. Това е с повече и спрямо февруари, и спрямо март 2020 г., когато средната лихва е била 7.66%. 

В същото време при ипотечните кредити посоката остава "надолу" - до нов рекорд. Средната лихва по тях вече е само 2.75% - с 0.05 пр. п. по-ниско от февруари. Спада и годишният процент на разходите (ГПР), който освен лихвата включва таксите и комисионите, които банките начисляват на клиентите си.

А при заемите за потребление ГПР расте и през март е достигнал 8.42% - като увеличението спрямо март е с 0.33 процентни пункта. 

Засега няма анализи на какво се дължи разнопосочното движение при двата основни вида заеми за гражданите. Така или иначе, година след началото на коронакризата у нас, която удари много фирми и домакинства, банките продължават да се радват на добри резултати. 

 

Печалбите растат

Секторът е реализирал 349.4 млн. лева печалба за първото тримесечие на годината, а това  е с 18% повече в сравнение със същия период на 2020 г., когато пандемията все още не бе завладяла страната ни. Едната причина са растящите такси и комисиони. Но основна роля има  заслуга има мораториумът върху погасяването на заемите, стартирал през пролетта на 2020 г., който спестяваше на банките значителни разходи за провизиране на евентуални лоши кредити.

 

Ваканцията свършва

Над 9 млрд. лв. заеми бяха разсрочени с до 9 месеца заради пандемията, а в края на март, когато приключи срокът за подаване на заявления за отсрочки, сумата бе 8.9 млрд. лв. Постепенно обаче кредитната ваканция приключва и длъжниците ще трябва да подновят вноските си. Именно затова редица финансисти вече предупреждават за неизбежен ръст на необслужваните кредити след края на действие на антикризисната мярка. За последните възползвали се  "ваканцията" свършва в края на 2021 г.

Ключови думи:

банки, такси, печалба

Още

Банка стресира клиентите си с блокирани сметки

11.07.2021

МИЛА КИСЬОВА

145380
ЕС изисква да има доставчици на услуги за пътните такси

08.07.2021

859
ЕС изисква да има доставчици на услуги за пътните такси

08.07.2021

2915