Медия без
политическа реклама

Служебният кабинет представи бюджет за 2023 г. с огромен дефицит

Дупката в хазната ще трябва да бъде запълнена с нов дълг от 13.7 млрд. лв.

21 Апр. 2023Обновена
Представят параметрите на държавния бюджет за 2023 г.

Представят параметрите на държавния бюджет за 2023 г.

Posted by Новините на NOVA on Friday, April 21, 2023

Изненадващо служебният кабинет представи проект на бюджет за 2023 г. с огромен дефицит въпреки заявките, че той ще бъде свит до 3% от БВП.

Проектът е изготвен на базата на действащото законодателство, без да се предприемат никакви данъчни промени и орязване на разходи. Той предвижда дефицит от 6.4% от БВП или дупка в хазната от 12 млрд. лв. Предвижда се страната да изтегли нов дълг от 13.7 млрд. лв., при което в края на годината държавният дълг ще скочи до 46.8 млрд.лв. или 25.3% от БВП.

Министър-председателят Гълъб Донев и министърът на финансите Росица Велкова направиха съвместно изявление в Министерски съвет. "Двете водещи политически формации обявиха, че не подкрепят данъчните промени за увеличаване на приходите, предложени от служебния кабинет. Това заявиха и други парламентарни партии. При тази липса на парламентарна подкрепа предлагането на бюджетен дефицит от 3% би било с предизвестен финал. Не може да си позволим действия на инат", заяви премиерът Гълъб Донев.

Припомняме, че МФ представи по-рано данъчни промени, сред които въвеждане на нов данък върху свръхпечалбата на всички фирми, вдигане на ниските ставки за ДДС отново на 20% за ресторантьори, фитнеси, туроператори и се премахване на нулевия акциз за природен газ, метан и ел.енергия от ВЕИ. 

Донев обаче увери, че служебният кабинет и финансовото министерство ще съдействат на народните представители за отразяването на всички предложения за свиване на недостига в бюджета.

Министърът на финансите Росица Велкова заяви, че постигнатият ръст от 21% в събираемостта на данъчните постъпления през първото тримесечие на годината не е достатъчен, за да настигне значителното увеличение на разходите. Голяма част от гласуваните от предишното Народно събрание облекчения, помощи и компенсации влязоха в сила през втората половина на 2022 г., но сега имат целогодишен ефект и затова разходите и загубите за бюджета са двойно по-високи. 

В проектобюджета до края на годината се предвижда приходната част да е с 6.1 млрд. лв. повече от миналата година, въпреки намалените данъчни и акцизни ставки за редица стоки и услуги. В същото време разходната част е с 11.8 млрд. лв. повече от миналата година, което влошава дефицита с 5-6 млрд. лв. допълнително в сравнение с миналогодишния.

Велкова припомни, че от 1 юли пенсиите ще бъдат увеличени с 12%, което е допълнителен разход от 3.7 млрд. лв. С 10% ще нараснат и заплатите в тези бюджетни организации, които не са получили актуализация през миналата година. За учителските заплати са предвидени 545 млн. лв. допълнително, така че да достигнат 125% от средната заплата за страната.

Финансовият министър призова депутатите да не допускат "хазартно отношение към публичните финанси, защото е опасно за цялото общество".

ПАРАМЕТРИ

Проектобюджетът е придружен и от актуализирана средносрочна бюджетна прогноза за периода 2023-2025 г., разработена на база на действащите в момента нормативни актове, предопределящи приходите и разходите.
Така дефицитът за 2023 г. се очертава да е 6,4% от БВП, за 2024 - 6.2% от БВП, а за 2025 г. - 4,7% от БВП.

Макроикономическата прогноза на МФ предвижда през 2023 г. забавяне на растежа на БВП до 1,8%, като то ще бъде по линия на потреблението, износа и изменението на запасите. През 2024 г. растежът на БВП ще се ускори до 3,3%.

В проектобюджета за 2023 г. не се предвижда ново увеличение на минималната работна заплата. Отразено е увеличението от 1 януари 2023 г. – от 710 лв. на 780 лв.

През периода 2023-2025 г. се предвижда нивото на държавния дълг да достигне до 46,7 млрд. лв. в края на 2023 г., 58,4 млрд. лв. в края на 2024 г. и 69,3 млрд. лв. в края на 2025 г. Съотношението към БВП се очаква да нарасне от 21.8% в края на 2022 г. до 25,3% през 2023 г., 29,6% през 2024 г. и 33,0% към края на 2025 г.
 

ПЪРВИ КОМЕНТАРИ

"За да стане дефицитът 3%, очевидно трябва да се вземат тежки и трудни решения", коментира Деница Сачева от ГЕРБ в предаването "Лице в лице" по Би Ти Ви. Тя посочи, че подобни сериозни решения не могат да се вземат от група, която има 60 депутати. "Споразумяхме се с ПП-ДБ да видим какви са числата и прогнозите на Министерството на финансите и оттам нататък да седнем да говорим", обясни депутатът. Сред потенциалните теми на тези разговори тя очерта търсенето на резерви, преглед на събираемостта и т.н.

Сачева опроверга и ширещите се опасения, че ще се стигне до намаляване на социални плащания. "Няма как да се случи вече дадени социални придобивки да се отнемат", посочи тя. Но изтъкна, че е важно да не се спестява от разходи за развитие, защото това би било изключително погрешно.

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

бюджет 2023

Още по темата