Медия без
политическа реклама

Саудитска Арабия е готова да ни продава петрол и газ

Обсъждано е посещение на президента на Азербайджан Илхам Алиев в България

24 Авг. 2022
Wikimedia.org

Саудитска Арабия е готова да преговаря с България за доставка на петрол и природен газ. Това е обявил посланикът на Саудитска Арабия Халид бин Камал Факих на среща със служебния министър на външните работи Николай Милков. Двамата са обсъдили обсъдили сътрудничеството между София и Рияд в областта на енергетиката, съобщават от МВнР. Пустинното кралство е най-големият производител на петрол в света и ежегодно продава нефт за стотици милиарди долари. За разлика от руския петрол, саудитският е много по-качествен. В момента страната се стреми допълнително да увеличи добива на петрол, за да балансира световния пазар и да успокои цените. Много експерти се опасяват, че нефтът отново ще поскъпне сериозно, ако производството на руски нефт значително спадне заради наложените на Москва западни санкции.

Саудитският петрол би могъл да замести руския, който е под европейско ембарго, а страната ни има срок от 2 години, за да се откаже от него. България и Саудитска Арабия вече си партнират в енегийната сфера, като саудитската компания "Аркад" построи газопровода "Балкански поток" (продължението на "Турски поток" на българска територия, б.р.). За подизпълнители обаче бяха наети основно фирми от Беларус и други бивши съветски републики.

В същото време служебният заместник-министърът на външните работи Костадин Коджабашев се е срещнал с извънредния и пълномощен посланик на Република Азербайджан в у нас Хюсейн Хюсейнов.

Страната ни е подчертала на значението на двустранните отношения с Азербайджан и партньорството в областта на енергийната диверсификация. Бил е обсъден и въпросът за доставките на азерски газ за страната ни. Обсъждано е и евентуално посещение на президента на Азербайджан Илхам Алиев у нас.

НАДЕЖДИ И ПРЕЧКИ

Новините от дипломатическото ни ведомство носят оптимизъм. Остава да видим обаче, дали силното прокремълско лоби у нас ще позволи идеите за пълна диверсификация на вноса на петрол и природен газ да бъдат реализирани. Последните изяви на служебния кабинет показват неговата явна ориентация в подкрепа на интересите на Москва в енергийната сфера.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата