Медия без
политическа реклама

Ресторантьори и бармани протестират в Пловдив и Бургас

Собствениците на заведения искат да работят "поне" на Нова година

21 Дек. 2020

Десетки бармани, сервитьори, готвачи и собственици на заведения излязоха на протест в 12.00 днес пред сградата на общината в Пловдив. Техни колеги от Бургас също организираха протест пред местната община, като в следобедните часове се очаква към тях да се присъединят още представители на затворените обекти от развлекателния и туристическия бранш.

Недоволните искат държавата да преосмисли забраната да работят до края на януари. Те смятат, че към техния бизнес се прилага двоен стандарт, тъй като големи търговски обекти са отворени и в тях се струпват безконтролно голям брой клиенти.

"Търпим огромни загуби. В нашите заведения се спазват всички противоепидемични и хигиенни мерки, дезинфекцията е на много високо ниво. В същото време хората ще продължат да се събират по домовете, вили, търговски обекти, ледени пързалки при нулева дистанция", заяви пред бТВ собственик на заведение от Пловдив. 

Протестиращите работници пък се оплакват от нищожната помощ, която им предлага държавата - 24 лв. на ден. 

От Сдружението на заведенията в България настояват да им се разреши да работят "поне" на Нова година - от 18.00 ч на 31 декември до 4.00 ч на 1 януари. 

Анкета сред 1700 членове на сдружението показва, че все пак има собственици, които предпочитат да останат затворени - 49% от всички анкетирани, докато  51% настояват да работят. "Има много обекти, които вече са взели капаро, направили са новогодишни предложения, продали са куверти", разясни пред БНР председателят на сдружението Емил Коларов. "Разбира се, заведенията ще върнат средствата на клиентите, които са платили капаро за предстоящите празници", увери той. Коларов обаче допуска, че негови "недобросъвестни" колеги може организират скрити частни партита за Нова година.

"Трябваше да се даде възможност единствено на Нова година тези заведения, които искат да работят, до го направят при строг контрол и проверки, без това да влияе на помощите за персонала и компенсациите за фирмите", заяви Коларов. От сдружението предупредиха, че след като на ресторантите в хотелите вече е разрешено да отворят за гостите в хотела, започвали "да валят оферти за коледни и новогодишни партита, за диджеи и цели програми". 

С последната заповед на министъра на здравеопазването тези ресторанти получиха разрешение от 21 декември единствено да изхранват гостите на хотели, при това на смени, така че да няма повече от 50% заетост от капацитета на ресторанта. Освен това бе поставен вечерен час - 22.00 ч.

От сдружението на заведенията посочиха, че работодателите в бранша първоначално са задържали служителите си в очакване да отворят на 21 декември. След удължаването на локдауна до 31 януари не е ясно дали няма да последват масови съкращения, допусна Коларов. По думите му помощта от 24 лв. на ден за работещите в нощните заведения е нищожна, защото в тях персоналът е назначен на по-малко от 8 работни часа. По тази причина те биха получили по-малко суми след 1 януари, когато правителството обеща компенсациите за заетите в затворените бизнеси да стане 75% от осигурителния доход. 

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Ще се осъществи ли ротацията във властта?