Quantcast

Медия без
политическа реклама

Депутатите отхвърлиха повишението на данъчните оценки на жилищата

Бюджетната комисия остави по-ниския 9% ДДС за заведенията и през 2024 г.

08 Дек. 2023ОбновенаМИЛА КИСЬОВА
Илияна Кирилова
Финансовото министерство вкара в пакета данъчни промени актуализация на данъчните оценки на жилищата, без никакви обсъждания преди това.

Депутатите от бюджетната комисия отхвърлиха предложението за актуализиране на данъчните оценки на жилищата, което неминуемо щеше да доведе до по-високи данъци върху недвижимите имоти.

Предложението бе на Националното сдружение на общините и то предвиждаше през 2024 г. да се променят някои съществени компоненти във формулата, по която се изчислява данъчната основа на жилищата. Идеята е данъчните оценки да се доближат до пазарните стойности на имотите, тъй като те не са актуализирани повече от 10 години.

Без никакви дебати депутатите от бюджетната комисия гласуваха против подобна актуализация. Те отхвърлиха и друго предложение - общинските съвети да може да определят диференцирани ставки на данък сгради в едно населено място в зависимост от зоните и вида на имота. 

От Министерство на финансите не изразиха несъгласие с отмяната на тези предложения в Закона за местните данъци и такси.

Преди това депутатите от бюджетната комисия гласуваха на второ четене удължаване на ниската 9% ставка ДДС за ресторантьорите и през 2024 г., след като отхвърлиха до момента в различни данъчни закони всички предложения на финансовото министерство за изсветляване на ресторантьорския бизнес.

Наред с това депутатите гласуваха да остане в сила и нулевата ставка за хляба и брашното, но само до средата на 2024 г.

Отхвърлено бе предложението на ПП-ДБ догодина с 9% да продължи облагането и на туристическите пакети, както и предложението на ГЕРБ за 9% и на услугите на фитнесите и спортните зали.

Против удължаването на ниското облагане на ресторантьорите, без никакви допълнителни мерки за изсветляване на сектора, се обявиха само от ДБ-ПП. "Вашият бранш се е възстановил вече от ковид-кризата, в заведенията няма свободни места, а цените ви са по-високи от много други европейски държави", обърна се Венко Сабрутев към присъстващите представители на бранша. "Сега е моментът да се върне 20% ДДС. Защо приемате този данък като ваша лична собственост, той се плаща от клиентите", каза още Сабрутев.

"Ковидът беше само поводът да се намали ДДС за заведенията, но не и причината. По-ниски ставки за ресторантьорските услуги има в много държави. Това е секторът, който е най-много зависим от работната ръка - за 1000 лв. оборот са необходими цели 10 човека, а аз 5000 лв. - 50 човека", обясни на депутатите защо трябва да бъде толериран този бизнес Атанас Димитров, зам.-председател на Сдружението на заведенията в България. Колегата му Ричард Алибегов пък се оплака, че браншът не успял да усети положителния ефект от по-ниския ДДС, защото 8 месеца по време на ковид кризата заведенията били принудително затворени.

Мнозинството в бюджетна комисия отхвърли предложението на финансовото министерство всички заведения задължително да използват одобрените от НАП софтуери за управление на продажбите - т.нар. СУПТО. Идеята бе по този начин НАП да има достъп до счетоводните сметки на ресторантьорите и да упражнява по-засилен контрол.

Преди това в други данъчни закони бяха отхвърлени предложенията всички заплати в ресторантьорския бранш да се изплащат само по банков път, както и клиентите да имат право да не платят консумация, ако не получат касова бележка.

Предстои промените в Закона за ДДС да бъдат гласувани в пленарна зала следващата седмица.

 

 

Още по темата