Медия без
политическа реклама

НАП поставя под постоянен мониторинг ресторантьорите-длъжници

Собственици на заведения ги затварят при проверки или сменят фирмата, за да се укрият от данъчните

22 Февр. 2024
Илияна Кирилова

Националната агенция за приходите поставя под постоянен мониторинг длъжници - собственици на заведения в цялата страна, които са направили опит да се укрият от данъчните служители. 

В началото на февруари екипи от „Фискален контрол“ и публични изпълнители извършиха масови проверки в заведения за хранене в цялата страна, които имат стари задължения към бюджета. При посещенията в търговските обекти, публичните изпълнители са иззели близо 97 000 лв. от касите с цел погасяване на дълговете. Над 30% от лицата са започнали да заплащат задължения си към фиска след осъществени срещи с представителите на НАП. От приходната агенция призоваха търговците, които имат временни финансови затруднения, довели до просрочени задължения към хазната, да се свържат със съответния публичен изпълнител и да обсъдят възможностите за погасяване на дълга, за да се избегнат принудителни мерки.

Не малък брой от селектираните собственици на заведения обаче са ги затворили по време на проверките, а близо 10% са сменили фирмите и регистрацията на фискалните устройства, установяват данъчните инспектори. Тези ресторантьори са поканени на спешни персонални срещи с териториалните данъчни директори за обсъждане на погасяването на задълженията им. Те ще бъдат поставени под постоянно наблюдение, а също ще им бъдат образувани контролни производства.

„Предпочитаме партньорския подход към данъкоплатците, но сме безкомпромисни спрямо опитите за заобикаляне на законодателството с цел избягване погасяването на данъци и осигурителни вноски. Приходната агенция ще продължи да следи стриктно заведенията за хранене“, каза заместник изпълнителният директор на НАП Георги Димов.

Припомняме, че в началото на февруари фискалните инспектори на НАП провериха и над 180 заведения и хотели в зимните курорти Банско, Боровец, Пампорово. Установени бяха 40 нарушения - основно неиздаване на касови бележки, несъответствие на документите за продажба с изискванията, разминаване между маркираните на фискалното устройство суми и наличностите в касата. 

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

НАП, заведения

Още по темата