Quantcast

Медия без
политическа реклама

Разширяват хранилището в Чирен с 517 млн. лв.

12 Авг. 2022
БТГ

Газовото хранилище в Чирен ще бъде разширено, съобщи bTV. За целта „Булгартрансгаз“ откри три процедури за обществени поръчки.

В първата обществена поръчка са включени дейностите по изграждане и въвеждане в експлоатация на нови надземни съоръжения - компресорна станция с прилежащите технологични съоръжения за обезпечаване надеждна и непрекъсната работа в режим нагнетяване и добив на газ, както и нова газоизмервателна станция.

Втората поръчка е за "Разширение на капацитета на "ПГХ Чирен"- сондажен фонд" са включени дейностите по проектиране, изграждане и въвеждане в експлоатация на подземни съоръжения - десет нови експлоатационни и три наблюдателни сондажа.

Третата поръчка е за  "Газопровод свързващ ПГХ "Чирен" със съществуващата газопреносна мрежа на "Булгартрансгаз" ЕАД в района на с. Бутан" 

Прогнозната стойност на обществените поръчки е в размер на 517 милиона лева без ДДС. Срокът за изпълнение е 600 дни.

Финансирането на дейностите от обхвата на поръчката ще се извърши със заемни средства и с безвъзмездна финансова помощ по подписано грантово споразумение по програма Механизъм за свързване на Европа.

От 2013 г. насам разширението на хранилището „Чирен“ е със статут „проект от общ интерес“ и е част от всички списъци на проекти от общ интерес за Европейския съюз. Проектът има статут на приоритетен и в рамките на Инициативата "Три морета".

Авакс" - гръцката компания строител на газовата връзка между България и Гърция, си дава срок до края на август или най-късно до 7-8 септември да изпълни всичко недовършено по обекта и да получи необходимите разрешения от българските власти.

 

 

Цената на природния газ за настоящия месец, която беше одобрена днес от Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР), както и се очакваше, е с 60% по-висока от юлската, съобщиха от регулатора. Считано от 1 август 2022 г. в размер на 297,89 лв.

 

АНКЕТА "СЕГА"

Колко време смятате, че ще изкара правителството Денков-Габриел?