Quantcast

Медия без
политическа реклама

И американски банки ще финансират разширяването на газохранилището "Чирен"

Държавната „Булгартрансгаз“ подписа втори ключов договор по проекта

05 Апр. 2023
Илияна Димитрова
Служебният министър на енергетиката Росен Христов и изпълнителният директор на "Булгартрансгаз" Владимир Малинов очаква в началото на 2025 г. всички технологични съоръжения по разширяването на газохранилището в Чирен да бъдат въведени в експлоатация,

Американски финансови институции ще се включат във финансирането на проекта за разширение на газохранилището „Чирен“. Това стана ясно днес при подписването на договора за втората голяма обществена поръчка по проекта - изграждането на сондажи за разширение на капацитета газохранилището. Договорът бе подписан между държавната „Булгартрансгаз“ и ДЗЗД "Ю Джи Ес Дрилинг Чирен“.

Стойността на целия проект е около 500 млн. лв. и се очаква в началото на 2025 г. всички технологични съоръжения да бъдат въведени в експлоатация, каза Владимир Малинов, изпълнителен директор на "Булгартрансгаз". “След завършването на проекта 1 млрд. куб. м. газ ще могат да бъдат съхранявани, което е около 1/3 от консумацията на страната”, заяви и служебният енергиен министър Росен Христов, който също присъства на подписването.

“Средствата за разширавяне на газохранилището ще дойдат от грантово финансиране от ЕС - 78 млн. евро, заем от Българския енергиен холдинг - 87 млн. лв., а останалата част от финансиране от американски институции", посочи  Владимир Малинов. Той коментира, че в обозримо кратко бъдеще договорите с американските финансови институции ще бъдат подписани, но отказа повече коментар, тъй като тъй като все още текат преговори и банките правели правни, екологични и технически анализи, които след това трябва да минат през одобрение в техните кредитни комитети. Освен това трябвало и одобрение на Конгреса, защото става дума за държавни финансови институции. 

За интереса на САЩ към проекта стана ясно още преди два месеца при срещи на Владимир Малинов във Вашингтон с държавната Американска корпорация за международно развитие (U.S. DFC), както и с EXIM Bank – федералната агенция за експортно кредитиране на САЩ, припомня economic.bg.

Сключеният днес договор и за изпълнение на сондажите е за 221 млн. лв. Предстои трета поръчка - за изграждането на допълнителен довеждащ газопровод, който да може да поеме тези обеми газ към хранилището на стойност 85 млн. лв. Не е ясно кога тя ще бъде подписана, защото процедурата се обжалва и се изчаква решение на КЗК и ВАС. Първата обществена поръчка бе за изграждане на компресорната станция и надземните оборудвания договорът е за 198 млн. лв. Разширението на газохранилището започна в края на януари тази година.

Още по темата