Quantcast

Медия без
политическа реклама

Пътните фирми блокираха ключови кръстовища в цяла България

Протестът, организиран от браншовата камара, "подсеща" правителството да намери пари

29 Септ. 2021ОбновенаЮЛИАНА БОНЧЕВА
Илияна Кирилова
В София пътищарите блокираха за час "триъгълника на властта" - площад "Независимост".

Пътностроителните фирми излязоха на национален протест, както се заканиха снощи след разговорите между властта и бранша. Причината за недоволството им е липсата на финансиране. 

В София протестиращите блокираха движението около Триъгълника на властта. Едночасови демонстрации имаше в цялата страна. По-рано организаторът ББКП  - Българска браншовата камара "Пътища", разпространи карта на ключовите точки от републиканската шосейна мрежа, които ще бъдат блокирани  между 16.00 и 17.00 ч.: варненския Аспарухов мост, пътния възел Белокопитово на АМ "Хемус" при Шумен, прословутият светофар в Пернишко на разклона за Драгичево, Рударци и Кладница, пътният възел за Коматево на "Тракия",  Ришжкия проход край Карнобат,  обхода на Бургас,  изхода от Кюстендил за Гюешево и т.н. 

От камарата снощи обявиха, че не са доволни от разговорите във формата "работна група" и очакват ефективни решения за финансиране както на ремонтите, така и на новото строителство. Управата на ББПП обвинява служебното правителство, че не е намерило пари и на практика масово е блокирало дейностите по подддръжка и и изграждане на шосейната инфраструктура.

https://segabg.com/hot/category-economy/edrite-putnostroitelni-firmi-se-yadosaha-na-sluzhebniya-kabinet

Разминаване

Ресорният министър Виолета Комитова твърди обратното - че навсякъде кипят СМР (строително-монтажни работи) и че пари не се отпускат само в случаите, когато проектът е оскъпен над договореното или договорът е с пороци и нарушения (като в случая с инхаус поръчките, прехвърлени от държавното предприятие "Автомагистрали" на подизпълнители). "Нито един строеж не е спиран. Изпълняват се 341 обекта в пътната сфера - пътища, мостове, магистрали. По Оперативна програма "Региони в растеж" имаме 1326 проекта, от които 1009 сгради от Националната програма за саниране. 340 обекта се изпълняват по Управление на трансгранично сътрудничество. За укрепване на свлачища и срутища изпълняваме 26 обекта, а във ВИК сектора имаме 170 обекта. За всички тези строежи е осигурено финансиране. Фокусирането само върху един път или два ремонта е абсолютно неправилно", телеграфно отчете арх. Комитова преди дни пред "Дарик радио". 

 

Снощи зам.-министърът на регионалното развитие Валентин Граматиков обясни, че "държавата е готова с предложение за решаване на казуса по договорите за текущ ремонт и поддръжка на републиканската пътна мрежа". " Скоро ще подпишем споразумение с ББКП, за да решим проблемите. Предложението по отношение на бъдещите съвместни действия трябва да бъде приемливо и за двете страни", каза Граматиков на брифинг след заседанието на работната група.

Днес друг зам.-министър - на правосъдието, Иван Дерменджиев, даде малко повече информация за лансираното от правителството "решение". Фирмите не могат да очакват повече плащания по съществуващите договори до 31 декември, защото плащанията са уговорени в бюджета на АПИ за този тип дейности, а той е изчерпан към края на март. Фирмите  могат да получат пари, но на друго основание и след спазване на юридическите процедури за това”, каза Дерменджиев. Предложението на служебния кабинет е за предсрочно прекратяване на договорите за текущ ремонт и поддръжка, които са 5-годишни. Причината е, че прогнозната им стойност е многократно надхвърлена. Компаниите ще трябва да сключат допълнителни споразумения с АПИ за зимното поддържане и за неотложни дейности по пътищата, за да си получат парите за вече свършената работа и да продължат зимната поддръжка и ремонтите.

Според пътищарите обаче "офертата" е неприемлива. 

 

Рамо

Междувременно Камарата на строителите обяви, че е 100% солидарна с колегите си от ББКП.

атегорично заявяваме своята подкрепа към справедливите искания на Българска браншова камара „Пътища“, които са неразделна част от отрасъл „Строителство“. Заставаме зад исканията им за намиране на решение на проблема със забавените плащания за извършени дейности. Споделяме и загрижеността им за осигуряването на зимното поддържане на републиканската пътна мрежа. В Централния професионален регистър на строителя към КСБ са вписани 6 348 фирми, които през годините са доказали, че са отговорни и като изпълнители на обекти, и като работодатели. Членуващите в ББК „Пътища“ компании са и наши членове , както и още стотици фирми, свързани с пътното строителство. КСБ ще направи всичко възможно да защити техния интерес - така, както подкрепя всеки бранш в отрасъл „Строителство“, се казва в позиция, разпратена до медиите. Не е ясно каква ще е формата на подкрепа.  

 

 

Ето местата, избрани за протестни действия:

Видин кръстовище на I-1 и II-11

Ботевград I-1 и II-17

Ловеч - Път II-35

Русе Път I-5 km 18+300

Шумен Пътен възел "Белокопитово"

Бургас съоръжение обход Бургас

Сливен II-53 Сливен Ямбол / I-6 София-Бургас

Хасково п.в. Димитровград

Пловдив пътен възел Коматево

Пазарджик - вход към гр. Пазарджик от АМ Тракия

Перник I-1 Светофар Драгичево-Рударци

София Кръстовище I-8 и III-802 (стар път за Банкя)

София Площад "Независимост" пред Министерски съвет

Благоевград П.В. Благоевград юг

Чепеларе Път II-86 км 77+900

Варна Аспарухов мост

Кюстендил изход в посока Гюешево

Плевен Пътен възел I-3 и III-305

Гоце Делчев кръстовище на път II-19 c III-197 и III-198

Карнобат Рижки проход

София - Златна рибка

Монтана - кръгово кръстовище начало проход Петрохан

Велико Търново Път I-5 при бензиностанция Ромпетрол

Смолян

Ключови думи:

ББКП, пътно строителство