Quantcast

Медия без
политическа реклама

Прогноза: Поне 2-3 месеца хлябът ще е по-евтин с 20% при нулев ДДС

До 10 дни става ясно дали ще падне цената и на закуските

03 Юни 2022
Илияна Кирилова

Нулева ставка на "данък добавена стойност" за хляба - ще я усетят ли потребителите - категорично "да", казва Мариана Кукушева, председател на "Националния браншови съюз на хлебарите" в България, цитирана от Радио Стара Загора. Според нея, това е възможно най-социалната мярка, която може да бъде приложена в страната ни. И която досега, нито едно правителство в рамките на над 30 години, не се е осмелило да въведе.

Кукушева подчертава, че при нулев "данък добавена стойност" за хляба, цената на насъщния от 1 юли ще е със сигурност с 20% по-ниска от настоящата. По думите на председателя на "Националния браншови съюз на хлебарите", законови промени и много солени глоби изключват възможността "тарикати производители и търговци да прибират за сметка на потребителите въпросните 20% от налога, който ще бъде свален". След падането на косвения данък за хляба, възможно ли е закуски като кифлата, принцесата или пък пицата да сменят имената си, защото за тях ДДС ще остане - според Кукушева, в рамките на десет дни ще е ясно кои хлебни изделия ще имат нулев ДДС.

Мариана Кукушева очаква също в резултат на нулевата ставка на данък добавена стойност за хляба, "изсветляване" в сектора, а оттам - дори и по-високи постъпления в държавната хазна. За колко време обаче ще може да бъде задържана по-ниската цена на хляба в резултат на нулевата ставка на непрекия данък - Кукушева подчертава, че става въпрос за нулев ДДС, а не за таван на цената на насъщния.

Още по темата