Quantcast

Медия без
политическа реклама

Премиерът упрекна бизнеса, че оказва натиск с цените на тока

18 Септ. 2021
Илияна Кирилова

Служебното правителство се опитва да намери решение на проблема с поскъпването на електроенергията за индустрията, но това е задача за редовен кабинет. Това коментира служебният премиер Стефан Янев пред Дарик радио.

Той посочи, че проблемите в сектор Енергетика са неглижирани в последните 10-12 години, липсвала дългосрочна и устойчива стратегия за развитието на този сектор и това принудило служебният кабинет да се захване с нея.

"България е малка страна и не може да влияе на международните пазари", каза Янев. Той посочи, че заради голямото търсене в света се повишават цените на всички суровини и оттам на всички други стоки и услуги.

Премиерът отправи упрек към бизнеса, че оказва натиск върху правителството да реагира на високите енергийни цени.

"Бизнесът иска евтина енергия, за да бъде конкурентоспособен. Най-енергоемките предприятия са тези, свързани с металите. Те обаче, когато се оплакват от високите цени на електроенергията, забравят да кажат, че и техните цени на металите се вдигат, т.е. има балансиране. Нека да не бързат да казват, че ще затварят предприятия и ще освобождават хора. Това е един вид натиск", посочи Янев.

Премиерът подчерта, че постоянно се търсят решения заедно с бизнеса, с КЕВР и с представители на българската енергийна борса, където имало съмнения за машинации. В края на октомври електроенергийният ни пазар ще се свърже с този в Румъния и това щяло да балансира системата.

"Ние имаме една енергийна система на предела на възможностите си. Изнасяме доста големи количества електроенергия. В цяла Европа цените не електроенергията се вдигат, но цените у нас остават едни от най-ниските. Само в Полша в момента, от свързаните европейки пазари, са с по-ниски цени от тези в България", посочи Янев.

Според Янев развитието на ядрена мощност изглежда като логичен процес на фона на Зелената сделка. По думите му България отдавна е трябвало да реши дали ще развива АЕЦ "Белене", още повече, че страната ни вече е извървяла половината път, като е вложила пари в оборудване.

Той предупреди, че има планирано по график спиране на единия блок на АЕЦ "Козлодуй" за един месец, което ще се отрази на пазара. Една от основните задачи пред служебния министър на енергетиката Андрей Живков била да обмисли и предложи варианти как това няма да се отрази на енергийната система.

По думите на Янев има "непреодолим" проблем за внасянето на плана за възстановяване и устойчивост в Брюксел - оттам настояват да се постави точна дата за затваряне на Мини Марица изток. "Ние сме изправени пред дилемата, дали можем да вземем такова решение или да се опитаме да намерим друго решение с ЕК", каза Янев.

Според него датата 2036 г. за затваряне на "Мариците" е приемлива, но темата ще бъде поставена и на политическо ниво в Европейския съвет. Ще търсим варианти за решение и най-късно да края на септември или началото на октомври Планът за възстановяване ще бъде изпратен, каза Янев.

Той коментира и оттеглянето на двамата бивши служебни министри Кирил Петков и Асен Василев и заявката им да участват на предстоящите избори. Според Янев в един отбор незаменими хора няма, всички трябва да работят като един отбор. "Отношението ни към тях и към всички останали партии ще бъде еднакво, да се създадат равни условия за всички", подчерта премиерът. Янев посочи, че  Василев и Петков не са били единствените министри, които са се борили да разкрият неразумното харчене на обществени средства.

Още по темата