Медия без
политическа реклама

Предизборно ГЕРБ-ДПС искат да спрат тв рекламата на хазарт

Предлагат се солени глоби за организиране на онлайн залагания от лица без лиценз

24 Апр. 2024
ГЕРБ и ДПС предлагат игрални зали да се разкриват само в селища с над 5000 души.
Илияна Кирилова
ГЕРБ и ДПС предлагат игрални зали да се разкриват само в селища с над 5000 души.

Седмица преди 49-то Народно събрание да се разпусне заради предсрочни избори ГЕРБ и ДПС решиха да внесат законопроект, с който да спрат рекламата на хазартни игри по радио и телевизии.

Двамата вносители Йордан Цонев и Теменужка Петрова сега са открили, че през последните 3 години хазартът се е разраснал значително и това е довело до увеличаване на хазартно зависимите и пристрастени лица с всички свързани отрицателни финансови и социални последици от това. В същото време броят на игралните зали и казината са нараснали с близо 1100, разположени навсякъде на територията на страната.

Затова те предлагат рекламата на хазартни игри в радио и тв програми, на обществени места, върху фасади на сгради, както и в печатни и електронни медии да бъде забранена. 

Припомняме, че Законът за хазарта претърпя промени между първо и второ четене на бюджета за 2024 г., с които скандално бяха намалени държавните такси за редица хазартни игри - спортни залагания, бинго, томбола и др. Това доведе до бум на пунктовете за залагане по градове и села още в първия месец от приложението на закона. По време на гласуванията в Народното събрание управляващата коалиция отхвърли искането на "Възраждане", подкрепено от БСП и ИТН, за забрана на пряката и непряката реклама на хазартни игри.

Сега обаче ГЕРБ и ДПС чисто предизборно взимат инициативата, като предлагат силно ограничение на рекламата на хазарт.

Според законопроекта на Цонев и Петкова реклама ще се допуска само върху билбордове не по-малко от 100 метра от училища, върху фасите на обекти за организиране на хазартни игри и върху спортна екипировка, спортни съоръжения, спорти зали, стадиони и басейни.

Вносителите отбелязват, че широко разпространение има онлайн хазартът, организиран от лица без лиценз. Това нанася значителни щети както на играчите, които не разпологат със защитата на правата им, така и на приходната част на бюджета, защото не се заплащат дължимите по закон такси. Затова те предлагат забрана за достъп до интернет страници, чрез които се организира незаконен хазарт, както и на плащания към такива страници.

От 50 000 до 200 000 лв. е предвидената глоба за предприятия за обществени електронни сообщителни мрежи и услуги, които  предоставят достъп до интернет страници за организиране на хазартни игри от лица без лиценз. Същата глоба грози и платежни институции за извършване на плащане, предназначено за участие в онлайн хазартна игра към и от лица, които нямат действащ лиценз по закон.

Забранява се физически лица да вземат участие в хазартни игри, организирани от лица без лиценз, като глобата за тях е от 500 до 2000 лв.

Друга ограничителна мярка е хазартни игри с игрални автомати и в казино да се организира само в населени места с над 5000 жители. Изключение са националните курорти и население места на не повече от 30 км от шосейни, жп, речни гранични пунктове. Предлага се да се завиши изискуемият капитал на фирмите, които кандидатстват за лиценз за игри с игрални автомати - от минимум 500 000 лв. на 750 000 лв.

Предлага се промяна в разпределението на средствата, събирани от вноските за социално отговорно поведение, които хазартните организатори дължат - половината от постъпилите средства да се предоставят на Министерството на здравеопазването за програми за лечение на хазартна зависимост.

 

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата