Медия без
политическа реклама

Радев не изключи вето на забраната за реклама на хазарт

Бързото законодателство невинаги води до желания резултат, смята президентът

06 Май 2024
Този закон се разглежда от експертите в президентската институция, каза държавният глава.
Илияна Димитрова
Този закон се разглежда от експертите в президентската институция, каза държавният глава.

Сагата около забраната на рекламата на хазартни игри, която беше одобрена от парламента миналата седмица, може да продължи. Днес президентът Румен Радев не изключи възможността да върне закона за повторно обсъждане в Народното събрание. Коментарът си той направи пред журналисти след днешния военен парад в София.

Радев не уточни какви са конкретните съображения, които могат да го накарат да наложи вето на забраната. Държавният глава само намекна, че твърде много се е бързало с приемането на забраната. Той обаче не засегна темата за хазартната зависимост, която беше основен мотив за забраната.

"Този закон се разглежда от експертите в президентската институция и вие ще разберете моето отношение, когато се произнеса със съответния указ – дали обнародвам или налагам вето. Едно е ясно - че бързото законодателство, а ние все виждаме такова прибързано законодателство, невинаги води до желания резултат", заяви държавният глава пред журналистите.

Забраната беше приета по инициатива на ГЕРБ-СДС и ДПС и беше подкрепена с единодушие от останалите политически сили в Народното събрание. Мярката беше заложена в Закона за хазарта, като промените бяха одобрени окончателно на извънредно заседание на парламента на 30 април. Тя включва забрана да се рекламират хазартни игри в радио и телевизионни програми, в печатни произведения, електронни медии и интернет страници, както и на обществени места, включително фасади на сгради. Забранява се също рекламирането върху всякакво държавно и общинско имущество.

Срещу мярката се обявиха както засегнатия бизнес, така и големи медии – като Нова ТВ и БТВ, които се оказват сериозно зависими от печалбите, които получават чрез рекламата на хазартни игри. От Нова ТВ даже обявиха, че забраната "може сериозно да наруши икономическата независимост на медиите" - иначе казано, обвързаха свободата на словото с хазартните пари.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата