Медия без
политическа реклама

Отстраняват Михаил Константинов от Информационно обслужване

Бившият шеф на "Автомагистрали" се кандидатира в нов конкурс, но комисията открила, че е съдружник в 4 частни фирми

14 Юли 2021
Проф. Михаил Константинов
БГНЕС
Проф. Михаил Константинов

Дългогодишният шеф на "Информационно обслужване" Михаил Константинов напуска държавното дружество през август. Това става ясно от обявление за свикване на извънредно общо събрание на 16 август с една единствена точка в дневния ред: освобождаване от длъжност на двама от членовете на Съвета на директорите - Михаил Михайлов Константинов и Валери Петров Борисов.

И двамата са независими членове в борда на директорите и през февруари т.г., след проведен конкурс, са избрани за нов мандат, става ясно от публикация на сайта на транспортното министерство.

Професорът по математематика е известен като един от големите противници на машинното гласуване, За неговото отстраняване от ръководния пост на "Информационно обслужване" - фирмата, която обработва изборните протоколи, се заговори още с идването на служебното правителство. Министърът на транспорта и информационните технологии Георги Тодоров, който е принципал на дружеството, дори бе издал обява за провеждане на нов конкурс за представители на държавата в борда на директорите на "Информационно обслужване", но впоследствие я оттегли.

Оказва се, че дружеството не е 100% държавно и 0.5% от капитала му се държи от многобройни дребни акционери. Затова и всяка рокада в ръководството трябва да се вземе с решение на Общото събрание.

Проф. Константинов оглави "Информационно обслужване" през 2012 г., и с двегодишно прекъсване между 2014-2015 г. е председател на борда на директорите до април 2021 г. В момента председател на съвета на директорите е Валери Борисов, а Константинов - обикновен член.

АВТОМАГИСТРАЛИ

Дългото сбогуване на министъра на регионалното развитие Виолета Комитова с изпълнителния директор на "Автомагистрали" Стоян Беличев, навлиза в нова фаза.

Отстраненият Беличев отново иска да се върне на шефския пост и е подал документи в обявения конкурс за ново ръководство. В момента държавната фирма се управлява от временно ръководство, чието вписване в Търговския регистър на два пъти бе отказвано от Софийски градски съд заради обжалване на Беличев. Едва на третия път министър Комитова успя да назначи посочените от нея временни членове в съвета на директорите - Валентин Вълков, който е и изпълнителен директор, Десислава Христова и Иван Станчев.

В момента комисия разглежда документите за допустимост на кандидатите и предстои да проведе конкурс за нови членове на директорския борд. "Сред кандидатите попада и г-н Беличев и най-неочаквано се оказа, че той е управител и съдружник в 4 фирми, които са с подобен предмет на дейност като тази на "Автомагистрали", съобщи министър Комитова в интервю пред Bulgaria ON AIR.

Юристите на регионалното министерство в момента установяват дали Беличев е бил собственик и в управата на частни строителни фирми, докато е оглавявал "Автомагистрали". "Ако е така, това е грубо нарушение на закона. Но ние установяваме, че в момента е управител и съдружник в тези фирми. Това излиза сега, когато го проверяваме допустим ли е за конкурса за ново ръководство. Но аз не съм юрист и не мога да разнищвам повече този казус. Нашите юристи тепърва разглеждат имал ли е фирми в предходните години", заяви Комитова.

Проверка на "Сега" установи, че към днешна дата Стоян Беличев е собственик и управител на две дружества - "Емстрой енерджи" 4 и "Емстрой енерджи" 5. За поне 5 други фирми той е прехвърлил собствеността на трети лица, сред които дъщеря и съпруга. 

"В МРРБ има 37 търговски дружества, които са 100% държавна собственост и там имаме едни шефове, които аз ги определям като назначени капиталисти - министърът ги назначава, а те се държат, все едно дружеството е тяхно", каза още регионалният министър.  

Според Комитова това говори за пропуски в законовата уредба и по-специално Закона за публичните предприятия, който бил направен така, че принципалът на държавното предприятие да не може да уволни ръководството му. 

По повод раздадените от "Автомагистрали" авансово милиони левове за изграждане на пътни участъци, за които още няма издадени разрешения за строителство, Комитова съобщи, че НАП е започнала ревизия в държавната компания. Тя обхваща всички фирми, получили пари.

"Моят страх е, че докато дойде време тези обекти да се строят, фирмите, получили аванси, може да фалират", каза Комитова. "Оказва се, че парите са застраховани, но в застрахователна компания, а не с банкова гаранция. Аз съм запозната с тези застраховки и те не могат да покрият тоталната щета, ако се случи най-лошото", каза Комитова.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата