Медия без
политическа реклама

НС задължи кабинета да предоговори газовата сделка с Турция

Докладът на анкетната комисия беше препратен на българската и европейската прокуратура, ДАНС и КЕВР

19 Апр. 2024Обновена
Шефът на анкетната комисия Жечо Станков и съпартийците му твърдяха, че се създава финансов риск за държавата, ако докладът се разгледа публично без позволението на БЕХ.
БГНЕС
Шефът на анкетната комисия Жечо Станков и съпартийците му твърдяха, че се създава финансов риск за държавата, ако докладът се разгледа публично без позволението на БЕХ.

След пререкания и взаимни обвинения между политиците, Народното събрание нареди на енергийния министър Владимир Малинов да предоговори скандалното споразумение между българското държавно газово дружество "Булгаргаз" и турската държавна енергийна компания "Боташ". Договорът ще бъде пратен на българската и европейската прокуратура, ДАНС и КЕВР, от които също се очаква да направят нещо по него. За отбелязване е, че Малинов, от когото сега се очаква да поправи нещата, оглавяваше дружеството "Булгартрансгаз", което също участва в преговорите при сключването на договора.

Той беше подписан между "Булгаргаз" и "Боташ" в началото на 2023 г. при активното участие на тогавашното служебно правителство на президента Румен Радев. С него България получава достъп до турските терминали за втечнен газ, с което се гарантира енергийната сигурност на страната, обясняваха тогава държавният глава и неговият кабинет. Условията на държания в тайна договор предизвикаха тревога сред политическите сили и беше създадена специална анкетна комисия, която да го проучи. Днес нейният доклад беше обсъден в пленарната зала.

Договорът е с продължителност от цели 13 години. Според неговите условия "Булгаргаз" трябва да плаща ежедневно на турската страна близо половин милион долара такса за достъпа до нейната инфраструктура, където може да се разтоварва и регазифицира до 1.840 млрд. куб. м. втечнен природен газ за България. Дължим тази фиксирана такса, която е двукратно по-висока от цената за капацитет в алтернативни терминали, независимо дали ползваме резервирания от нас капацитет в турските терминали или не. Всъщност, според обясненията на депутатите от комисията ние не можем да го ползваме при никакви обстоятелства – турските терминали приемат до 14 танкера с 1.3 млрд. куб. м. втечнен газ за България, което е половин милиард по-малко от резервирания капацитет.

Освен това, чрез договора "Боташ" получава достъп до българската газопреносна мрежа, при това за ниска такса. Това на практика позволява на турската страна да стане доставчик на нашия пазар при изключително благоприятни условия и да бъде конкурент на "Булгаргаз". Също така, турската компания може да разпореди да се пренасочат танкерите с газ за България към други терминали, като "Булгаргаз" трябва да поеме допълнителните разходи.

От анкетната комисия изразиха и притеснения за финансовото състояние на "Булгаргаз" през последните години, като дори се чуха апокалиптични прогнози за предстоящ неминуем фалит на дружеството.

Докато работеше комисията, от президентството не поеха никаква отговорност, нито дадоха обяснения по темата. Комисията изслуша бившия служебен енергиен министър Росен Христов, който дори се накара на депутатите, че не оценяват ползата от договора. Изслушана беше и директорът на "Булгаргаз" Деница Златева, която беше назначена от президентското правителство начело на дружеството и подписа договора с "Боташ", а само преди два дни беше освободена от поста й по нейно искане.

 

ПОД НАТИСК

Всъщност, разглеждането на доклада (пълният му текст - най-долу) на анкетната комисия се случи едва след силен натиск от страна на ПП-ДБ и БСП. Причината беше, че ГЕРБ дни наред, със странна настойчивост, бойкотираше обсъждането на документа в пленарната зала. Комисията на практика приключи работа преди около 2 седмици. Внезапно обаче нейният председател – депутатът от ГЕРБ-СДС Жечо Станков, отказа да внесе готовия доклад за публично обсъждане. Той се позова на писмо от Българския енергиен холдинг (БЕХ), свързано със секретна информация, съдържаща се в документа. Нежеланието му да внесе доклада стана повод за спекулации, че герберите търсят благоволението на президента за служебното правителство, което фактически назначиха.

Същото се случи и днес. Днес Народното събрание проведе извънредно заседание, поискано от ПП-ДБ, именно заради доклада. Оказа се, че той отново не беше внесен, така че всъщност нямаше какво да се обсъжда. Срещу Станков се възправиха депутати от ПП-ДБ и БСП, които настояха незабавно да го представи. Вместо това герберският депутат предложи проекта на решение, който беше гласуван впоследствие - парламентът да поиска от енергийния министър да предприеме действия за предоговаряне на условията по договора, а цялата събрана от анкетната комисия документация да бъде пратена на прокуратурата, ДАНС, енергийното министерство, БЕХ и КЕВР. Но без да се обсъжда публично докладът.

Председателят на Народното събрание Росен Желязков активно подкрепяше Станков - когато останалите формации настояваха за запознаване с доклада, той им възразяваше, че парламентът не бил читалня и библиотека. "Народното събрание не се занимава с обществено, публично или каквото и да било друго четене на доклади", говореше не съвсем адекватно Желязков.

Опонентите му възразиха, че се опитва да прикрива обстоятелствата, изложени в доклада. Мартин Димитров от ПП-ДБ напомни, че енергийният министър Владимир Малинов във фактически контролираното от ГЕРБ служебно правителство е бивш шеф на "Булгартрансгаз". Колегата му Венко Сабрутев обвини Желязков, че става съучастник в прикриването на щетите по договора. "Вие пратихте доклада за "Боташ" там, където е и пътната карта (за "Балкански поток" - бел.а.) – в небитието. Това е типичният стил на ГЕРБ", изригна Сабрутев. "Ние мислим в една посока, ние сме в една парламентарна хармония с вас", вече съвсем неадекватно му отвърна шефът на парламента. А социалистите, които по-рано представиха доклада пред медиите, се заканиха, че сами ще го внесат в деловодството на парламента.

Накрая депутатите излязоха в почивка, по време на която Станков съобщи пред журналистите, че ще внесе доклада, за да "прекратя тези политически спекулации". Колежката му Теменужка Петкова, която е бивш енергиен министър на ГЕРБ, обяви, че неохотата на партията е заради искане на БЕХ, която е искала първо да се произнесе по документа, тъй като счита, че публикуването му може да създаде риск за имуществения интерес на българската държава. Тя обвини ПП-ДБ, че докато са управлявали, не са предприели нищо, за да предоговорят условията по договора. "Благодарение на нашите кресливи колеги от ПП-ДБ, които не направиха нищо и премиерът Денков, който дължи отговор какво направиха с енергийния му министър, сега поставят под угроза финансовия интерес на България с това, че не изчакаха правното становище на БЕХ", с презрителен тон заяви Петкова.

Същото се повтори и по време на обсъждането в пленарната зала. Всъщност, депутатите говориха за всичко друго, само не и за доклада - спориха кой е отговорен, че нищо не е направено по договора с "Боташ" толкова време, обвиняваха се взаимно в скрити коалиции - ПП-ДБ и "Възраждане" (според ГЕРБ), ГЕРБ и ДПС (според ПП-ДБ). Любопитното беше, че десните неколкократно говориха за възможно бъдещо управление с герберите, без ДПС, но хората на Борисов демонстрираха явно нежелание, като Теменужка Петкова направо заяви, че с колегите й ще направят всичко възможно, така че ПП-ДБ "повече никога да нямате досег с управлението на държавата".

За проекта на решение гласуваха 166 депутати от ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ, "Възраждане", БСП и ИТН. От ДПС се въздържаха с обяснението, че "няма да участваме в цирка", както заяви депутатът от движението Хамид Хамид.

 

 

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

"Боташ"

Още по темата