Медия без
политическа реклама

Депутати обвиниха в саботаж "Булгаргаз" по казуса с "Боташ"

Парламентарното проучване за газовия договор с турската компания затъна в кашони с папки

19 Яну. 2024ЛЮДМИЛ ИЛИЕВ
БГНЕС
От БЕХ мълчат, а информацията от "Булгаргаз" е на хартия и трудно може да се ползва, стана ясно от обясненията на Жечо Станков.

Въпреки че беше създадена преди месец и половина, парламентарната анкетна комисия, която трябва да проучи газовите сделки на държавата през последните 2 години, още не може да започне работа.

Основната задача на комисията е да разгледа договора между държавните газови компании на България и Турция – "Булгаргаз" и "Боташ", който беше сключен през януари 2023 г. от служебното правителство на президента Румен Радев. Такава беше идеята на БСП, когато предложи да се сформира комисията. От ГЕРБ-СДС подкрепиха инициативата на социалистите, но с добавката, че трябва да се разследват и газовите сделки, сключени по времето на кабинета "Петков". Всичко това означава, че комисията може да привика водещите лица на тези две правителства.

Парламентът създаде комисията на 6 декември м.г. Тя се събра веднъж на 19 декември, колкото да приеме правила за работата си. Същия ден депутатът от ГЕРБ-СДС Жечо Станков, който беше избран да я ръководи, внесе предложение едномесечният й мандат да бъде удължен с 3 месеца. То още не е гласувано, но трябва да стане скоро, иначе нейният срок на действие ще изтече, без да е свършила нищо.

Днес комисията заседава втори път – отново само по организационни въпроси. Станков съобщи на колегите си, че са пратени две писма до "Български енергиен холдинг" (БЕХ) с искане за информация, на които обаче няма отговор. Той обеща да се свърже лично с изпълнителния директор на БЕХ, за да разбере какво става. От "Булгаргаз" пък са предоставили цялата поискана документация – но само на хартия. Става въпрос за 2 кашона с папки, обясни Станков.

Колегите му реагираха с недоволство, а Йордан Тодоров от "Възраждане" даже заяви, че това е "абсолютен саботаж" от страна на "Булгаргаз". Основание за такова мислене са налице – колкото повече се бави събирането на информация, толкова по-трудно ще стане за комисията да свърши нещо полезно. По предложение на Станков се реши, че документите трябва да се поискат отново в електронен вид в срок от една седмица.

Накрая депутатите се разбраха да си дадат 3 седмици, за да съберат нужните им данни и да ги прегледат. Някъде към средата на февруари планират да започнат интензивна работа, включително с изслушвания на отговорни лица. Това евентуално ще стане, ако държавните компании пратят исканата информация и парламентът удължи мандата на комисията.

Още по темата