Медия без
политическа реклама

Нов обрат: Жалбата срещу конкурса за директори на БЕХ е оттеглена

01 Май 2021
Илияна Кирилова

Новите назначения в Български енергиен холдинг в "12 без пет" изглежда все пак ще се състоят - въпреки опорочения конкурс. Вписването на новия управителен съвет на БЕХ бе блокирано, след като една от кандидатките за пост в управата - Мария Касидова, подаде жалба в съда. Касидова, бивш кадър на НДСВ и ексзамминистър в кабинета Сакскобурготски, оспори решението на енергийния министър в борда на БЕХ да влезе човек, който няма нужната квалификация - Александър Църноречки, и съдът спря назначенията. Но на 29 април изненадващо жалбата е била оттеглена, разкри "Капитал".

Касидова трябваше да бъде класирана на второ място като независим член на съвета на директорите, но вместо нея министър Петкова предложи за назначаване Александър Църноречки - бивш пиар на холдинга. Тъжителката беше посочила в жалбата си до съда, че пиар специалистът дори не е участват в конкурса и няма квалификация. Не е ясно по каква причина Касидова внезапно е решила да не създава повече проблеми около процедурата, но оттеглянето на исковата й молба тя на практика означава прекратяване на делото и отпадане на последната пречка пред назначаването на новото ръководство на енергийния мастодонт. В структурата на БЕХ влизат най-големите и най-важните държавни енергийни предприятия - НЕК, ЕСО, "Булгаргаз", АЕЦ "Козлодуй", ТЕЦ "Марица изток 2" и др.

Според подадените по-рано за вписване в Търговския регистър, в ръководството на БЕХ трябва да влязат бившият депутат от ГЕРБ Валентин Николов, Диян Димитров, досега член на борда на ТЕЦ "Марица-изток 2"), Иван Андреев, бивш шеф на АЕЦ "Козлодуй",  Стелиян Коев, познат като финансов директор на "Мини Марица-изток, и споменатият вече Църноречки.

Назначенията в БЕХ са само част от кампанията на ГЕРБ и партньорите й за назначаване и преназначаване на кадри в ключови държавни предприятия в самия край на мандата, така че на важните постове да бъдат бетонирани "лоялни наши хора".

Междувременно новото мнозинство в новото Народно събрание успя да наложи мораториум върху назначенията на кабинета "Борисов", който е в оставка. ГЕРБ обаче оспорват това решение на парламента и се надяват Конституционният съд да го отмени. 

 

КОНФЛИКТ?

Бащата на Александър Църноречки - Пламен Църноречки, работи в дружество от структурата на БЕХ - той е директор на "Булгартел". Така синът ще бъде косвен работодател на баща си, което при частни дружества не е проблем, но за държавни създава възможности за корупция поради йерархичната зависимост, коментира "Капитал".

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

БЕХ, назначения

Още по темата