facebook
twitter

ГОРЕЩИ НОВИНИ / Икономика

НАП: Няма да има удължаване на срока за касовите апарати

1816
 Илияна Кирилова

Срокът за привеждане на дейността на търговците, използващи софтуер за управление на продажбите (СУПТО), с изискванията на Наредба Н-18, няма да бъде удължаван. 

Това изрично съобщиха от Националната агенция по приходите по повод вчерашния протест на търговци пред финансовото министерство, които настояват за отсрочки и изясняване на все още спорни разпоредби в наредбата. 

Крайната дата за смяната на софтуера с такъв, който е одобрен от НАП,  е 31 януари, като търговците имат още два месеца - до 31 март 2020 г., да уведомят приходната агенция за използвания от тях софтуер в търговските обекти. 

В същото време поредни промени в Наредба 18, които в момента са предложени за обществено обсъждане, предвиждат удължаване на срока за големите търговски вериги. Те използват т.нар. Интегрирани автоматизирани системи за управление на търговската дейност (ИАСУТД), които вместо да края на януари, трябва да бъдат модифицирани до края на март. В мотивите за отсрочката се посочва, че сегашният срок е недостатъчен да се изпълнят изискванията за предаване на данни за всяка извършена продажба.

Към момента има над 500 регистрирани софтуери за продажбите и процесът продължава интензивно, отчитат от НАП. Търговци обаче предупреждават, че одобрените програмни продукти не могат да се приложат едно към едно за всяка фирма и се налагат настройки. В същото врече ИТ специалисти трудно може да се намерят, защото софтуерните фирми са затрупани с работа заради Наредба 18.

НАП са провели вчера поредна среща за разясняване на наредбата с представители на Българска асоциация по информационни технологии /БАИТ/. На срещата са били коментирани технически въпроси, които ще бъдат обобщени от БАИТ и предоставени на НАП за отговор. По думите на софтуерни разработчици, част от клиентите отлагат внедряването на новите програмни продукти, като това ги поставя под риск от санкции, посочват от НАП.

Важни крайни срокове по Наредба 18

31 януари 2020 г.
Всички лица, използващи софтуер за управление на продажбите - независимо дали са или не са регистрирани по ЗДДС, трябва да приведат използвания от тях софтуер в съответствие с нормативните изисквания и да сменят или модифицират фискалните си устройства до 31 януари 2020 г.
След тази дата производители и разпространители не може да разпространяват софтуер, който не отговаря на изискванията, определени в наредбата.

От 1 февруари 2020 г. 
фискалните бонове, издавани от бензиностанции, следва да съдържат и данни за размера на ДДС, акциз, покупна и продажна цена на горивата във всяка касова бележка.

29 февруари 2020 г.
Предприятията, които извършват сервизно обслужване и ремонт на Интегрирани автоматизирани системи за управление на търговска дейност (ИАСУТД), привеждат дейността си в съответствие с разпоредбите на наредбата. Издадените удостоверения за регистрация на тези лица са валидни до 29 февруари 2020 г.

31 март 2020 г.
Фирмите, използващи СУПТО, подават информацията относно използвания от тях софтуер в търговските обекти.
Фирмите, избрали алтернативната възможност за отчитане на извършваните продажби – СУПТО със стандартизиран одиторски файл, привеждат дейността си в съответствие с изискванията на наредбата до 31 март 2020 г.(предложение) Фирмите, използващи ИАСУТД, привеждат дейността си в съответствие с изискванията на наредбата„Лицата, които извършват продажби на стоки или услуги чрез електронен магазин и отговарят на условията, предвидени в наредбата, са длъжни да приведат дейността си в съответствие с всички изисквания в срок до 31 март 2020 г.

30 април 2020 г.
Лицата, които извършват сервизно обслужване и ремонт на фискални устройства, привеждат дейността си в съответствие с разпоредбите на наредбата. Издадените удостоверения за регистрация на тези лица са валидни до 30 април 2020 г.

31 май 2020 г.
Лицата, избрали алтернативната възможност за отчитане на извършваните продажби – СУПТО със стандартизиран одиторски файл, подават информация относно използвания от тях софтуер в търговските обекти до 31 май 2020 г.
Лицата, които извършват продажби на стоки или услуги чрез електронен магазин и отговарят на условията, предвидени в наредбата, подават информацията относно използвания от тях софтуер в срок до 31 май 2020 г.

1

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

БОЕЦ към НАП: Откъде бащата на Йовчева има 1.75 млн. лева?

27.02.2020

6899 34
НАП призна, че затваря обекти дори за дребни нарушения

27.02.2020

2705 5
Разпространяват се фалшиви имейли от името на НАП

26.02.2020

1156 6

Коментари

Solace

Тук ми намирисва на по-сериозен протест, след който Баце благодушно ще отложи срока...

Влез или се регистрирай за да коментираш