Медия без
политическа реклама

МЗ излезе с революционно предложение: 5% ДДС за лекарствата

30 Авг. 2021
Илияна Кирилова

Министерство на здравеопазването излезе с революционно предложение за намаляване на ставката на ДДС върху лекарствата, включени в позитивния списък и заплащани от държавата и НЗОК, от 20% на 5%. Това представлява драстично намаление на данъка, като предложената ставка от 5% е по-ниска от вече внесеното от БСП искане за намаляне на ДДС върху лекарствата на 9%. Намалението обаче не засяга свободния пазар на лекарства извън позитивния списък. 5 % е минимално ниското възможно ниво за ДДС върху лекарствата според европейските регламенти. Според МЗ намалената ставка ще освободи ресурс от 300 млн. лв., с които ще могат да се купят повече лекарства.

Това става ясно от публикувано на сайта на МЗ становище за размера на данъка, поискано изрично от постоянната комисия по здравеопазване в парламента. Предложението към момента не е прераснало в законодателна инициатива от страна на кабинета и не е ясно доколко се подкрепя от финансовото министерство. В Народното събрание обаче вече има внесен друг законопроект за изменение на ДДС върху лекарствата – от БСП, по който явно се иска и становището на МЗ.

Диференцираната ставка за ДДС върху лекарствата не е новост за България, като при създаването на НЗОК имаше нулева ставка за тях, припомнят от МЗ. Оттам изтъкват, че България е сред страните с най-голямо доплащане за медицинска помощ и основен дял в него има доплащането за лекарства. Не става ясно как това доплащане ще се намали на свободния пазар на лекарства, невключени в позитивния списък. От МЗ обаче са категорични, че намаляването на ставката ще позволи да се увеличи броят и видът лекарства, които се предлагат безплатно и с частично доплащане, където сумите също ще намалеят. „Ако годишните разходи на МЗ и НЗОК за лекарства са 2 млрд. лв., намаляването на ставката от 20 на 5 процента ще освободи ресурс от около 300 млн. ллв., с които ще мога да се закупят допълнително лекарства. Сега тези пари, събрани от здравни вноски, не се разходват за лекарства, а се връщат в държавния бюджет под формата на ДДС“, дават пример от МЗ. Не е ясно доколко точни са тези разчети - в проекта на БСП ефекта от намалената ставка е изчислен на 450 млн. лв. 

Искането за по-ниско ДДС на лекарствата не е новост, но финансовите министри през годините са се обявявали против с основния  аргумент, че диференцирането на ставката създава сериозни трудности около администрирането на данъка. Изтъквало се е и че подобни мерки винаги противопоставят секторите един на друг. По-ниските ставки водят и до загуба на приходи за фиска. В момента намалена ставка от 9% има за туризма, ресторантьорството, доставките на книги, фитнес услугите, бебешките храни и пелени.  По-ниските ставки за всички сектори извън туризма са въведени временно до края на тази година, не е ясно дали ще бъдат удължени. 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата