Quantcast

Медия без
политическа реклама

МВФ за България: Икономиката тръгва нагоре, безработицата надолу

И Международният валутен фонд подкани правителството за по-енергични мерки за подкрепа на фирми и граждани

IMF

Въпреки че коронавирусната пандемия продължава, България ще се върне към икономически ръст през 2021 г. След спад от 3.7% за миналата година, през настоящата страната ни ще постигне 3.6% ръст на БВП, а безработицата ще спадне до 4.8 процента (при 5.2 на сто за 2020 г.) Това прогнозира Международният валутен фонд. Изпълнителният борд на МВФ публикува днес своите заключения и прогнози - след проведените на 27 януари консултации със София.

Документът определя като правилни бюджетната политика на правителството и предприетите мерки за подкрепа на бизнеса и гражданите, засегнати от коронакризата. В същото време в комюникето се отправят и много дипломатично формулирани критики - например има препоръки да се направят "подобрения в дизайна и обхвата на антикризисните мерки", а също така институциите да намерят начин за по-бързо оползотворяване на еврофонондовете с цел по-зелена и дигитализирана икономика. От МВФ изтъкват също, че увеличенията на заплатите в държавния сектор и на пенсиите в кризисната 2020 г. се нуждаят от задълбочена ревизия в бъдеще. И подчертават, че са необходими усилия за борба с корупцията, за подобряване бизнес климата и за укрепване управлението на страната.

Българската икономика може да постигне силен ръст, но за целта са необходими структурни реформи в средносрочен план, се казва още в съобщението от  Вашингтон.

Ключови думи:

МВФ, заключение

Още по темата