Медия без
политическа реклама

МРРБ се изплаши, че не може да изхарчи 2.5 млрд. лв.

Нямало проекти за заложените основни ремонти на пътища

30 Авг. 2022
БНР

На фона на грандиозни скандали за недостигащи пари за пътища, белязали разпада на четворната коалиция, служебният министър на регионалното развитие Иван Шишков се притесни, че ведомството му няма да може да си изразходва бюджета до края на годината. За 2022 г. МРРБ е с рекорден бюджет за пътища – 2,5 млрд. лв., като в тази сума не са включени заварените стари плащания, които увиснаха на хазната по незаконно наддоговорени дейности за пътно поддържане.

Според Шишков обаче за някои от тези дейности няма готови проекти и няма как да се извършат. В интервю за БНР министърът даде за пример заложените основни ремонти на пътища, за които в бюджета бяха заделени 1 млрд. лв. За тях нямало проекти и затова в бюджета на АПИ ще се прави поредно преструктуриране. От думите на Шишков се разбра, че целта му ще бъде да се пренасочат пари към участъците от 1 до 3 на магистрала „Хемус“.

Не стана ясно колко точно ще бъдат платени по договорите за тези лотове. От думите на Шишков се разбра, че ще бъде  разплатено всичко извършено до момента, като се отчетат вече дадените аванси по договорите, като вероятно ще се възложат и нови дейности.  „Разплащането на вече извършеното ще даде на фирмите глътка въздух и спасени като срокове да продължат  да работят“, коментира Шишков. За магистрала „Хемус“ бившият регионален министър Гроздан Караджов настоя да бъдат заделени допълнително 315 млн. лв. за нови дейности и 610 млн. лв. за пътя „Видин – Ботевград“.

За разлика от предходния служебен кабинет, когато се коментираше законността на тези договори и възможността за разтрогването им, в момента въпросът не се повдига. Служебният министър Шишков ще пусне за обсъждане промени в Закона за устройство на територията, които да направят търпимо незаконното строителство, извършено със знанието на държавата, по 4 и 5 лот на „Хемус“, като промените ще останат за следващото НС.

До края на седмицата ще има нов списък с общински проекти за ВиК и пътища, които да бъдат финансирани от МРРБ, обяви още Шишков. Този списък с проекти на обща стойност около 400 млн. лв. се оказа едно от най-оспорваните  решения, като по темата се появиха няколко редакции. Първо списък състави Гроздан Караджов, после Асен Василев, после МС прие някакъв последен вариант, но до изпълнение не се стигна и сега с НСОРБ се съставя поредна редакция. Усилено се работи и по методика за индексация на договори заради инфлация. Шишков обяви, че няма да има лимит за индексацията от 15%. Продължава да е мистерия откъде ще се намерят пари за индексиране на стари договори, възлизащи на милиарди левове. Много от тях са сключени от общините и по оперативни програми.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата