Quantcast
Министърът на енергетиката уволни ръководството на БЕХ | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / Икономика

Министърът на енергетиката уволни ръководството на БЕХ

Овладяват се дружествата в енергийния холдинг, твърди отстраненият изпълнителен директор
Обновена
4 603
 Илияна Кирилова

Служебният министър на икономиката Андрей Живков уволни ръководството на Българския енергиен холдинг. Живков е прекратил правомощията на всичките петима членове на съвета - Валентин Николов, Иван Андреев, Диян Димитров, Стелиан Коев и Александър Църноречки, без да ги освобождава от отговорност, става ясно от прессъобщение на Министерството на енергетиката (МЕ). От МЕ уточниха пред БНР, че ръководството на БЕХ е отстранено поради неизпълнение на искането на министъра да бъде освободено ръководството на „Булгартрансгаз“. 

 

Министър Живков нареди на борда на БЕХ да предприеме необходимите действия и да смени ръководството на "Бултартрансгаз" (дъщерно предприятие на холдинга) заради установени нарушения при строителството на газопровода "Балкански поток". Проверка на КЕВР потвърди, че газовото дружество не е искало и не е получило от регулатора одобрение за сключването на строителните договори и взимането на банкови заеми за плащанията по тях. Покрай проекта задлъжнялостта на "Булгартрансгаз" е скочила от 4 млн. на над 2,6 млрд. лв. Вече бившите шефове на БЕХ формално взеха решение,  с което задължиха надзорния съвет на "Булгартрансгаз" да смени управителния съвет, каквато е процедурата по Търговския закон.  Но на практика УС все още не е сменен. 

 

Остраняването на членовете на борда на енергийния холдинг става броени дни след вписването им след проведените в края на мандата на предходния кабинет серия конкурси за избор на ръководства на държавните предприятия. Така кабинетът "Борисов"  успя да вреди свои кадри в управителни и надзорни органи на ключови предприятия. 

Служебният енергиен министър е назначил временно шефове на БЕХ до провеждането на нов конкурс.  Това са Мария Велкова, Веселина Канатова - Бучкова, Ива Петрова,  инж. Пламен Дилков и Антон Симеонов. Те ще заемат постовете за максимум 6 месеца. 

 

Мотивите за освобождаването ми са несъстоятелни, обяви пред Би Ти Ви отстраненият изпълнителен директор на Българския енергиен холдинг Валентин Николов, който преди това беше депутат от ГЕРБ. По негови думи се правят опити да се овладеят дружествата.

„Имам сигнали и то обективни, за комерсиални щения по дружествата, които не са били изпълнени. Има и политическа цел. Много е атакуван министърът за това, че е безгръбначен – и реши да покаже гръбнак“, смята бившият вече шеф на БЕХ.

 

Още по темата: 

 

Още

Близо 3000 неваксинирани здравни работници са уволнени във Франция

16.09.2021

1291
БЕХ: „Топлофикация София“ ни дължи близо 700 млн. лв.

02.09.2021

755
Енергийният министър падна в капаните на ГЕРБ

20.08.2021

ЮЛИАНА БОНЧЕВА

7437