Quantcast

Медия без
политическа реклама

МФ отговори къде са 9-те милиарда

Финансовото министерство даде отчет на разходите по консолидираната фискална програма

08 Юни 2022
Илияна Кирилова

8 милиарда и 900 милиона лева е общият размер на разходите по консолидираната фискална програма за декември миналата година, става ясно от информация, разпространена от Министерството на финансите. По-рано през деня от "Продължаваме промяната" обещаха тази справка да бъде оповестена, след като вече бившият коалиционен партньор "Има такъв народ" ги обвини в прекомерни харчове на девет милиарда лева.

Kонсолидираната фискална програма представлява общата сметка на всички бюджети, като най-сериозно изменение има при Министерството на енергетиката и здравните и социални плащания. Традиционно през декември се правят повече разходи, посочват от Министерството на финансите

В сумата от около 9 млрд. лева се съчетават плащания за декември към различни министерства, към общините, осигуряването на пари за увеличение на пенсиите и изплащането на 75 лева за пенсионерите, които имат завършен ваксинационен курс срещу Covid-19, добавката от 120 лева през декември и енергийните помощи. Част от тези плащания бяха потвърдени от Народното събрание с внесен законопроект от правителството именно през декември, с който се осигуриха пари за помощи за пенсионерите тази година и за енергийните помощи.

Другите разходи са по основния закон, но той също е гласуван от парламента. Спрямо разходите през декември 2020-та увеличението е малко над един милиард и 100 милиона лева.

Още по темата