Медия без
политическа реклама

Училищата нямат бюджет, за да изпълнят изискванията за кабинетите

Парите за образование трябва да стигнат 6% от БВП до 2028 г., смятат от синдикат "Образование"

"Българско школо" е сред малкото училища у нас, разполагащи с камина в кабинета по химия
Архив СЕГА
"Българско школо" е сред малкото училища у нас, разполагащи с камина в кабинета по химия

Българските училища имат нужда от десетки милиарди левове, за да изпълнят изискванията на Наредбата физическата среда и да заприличат поне малко на европейските образователни институции. Това заключават от синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа" във връзка с анализ на "трудно работещата" според тях политика за изграждане на съвременна училищна физическа среда, специализирани кабинети, физкултурни салони, басейни, СТЕМ центрове и др.

"Четейки Наредба 24 от 10 септември 2020 г. за физическата среда и информационното и библиотечното осигуряване на детските градини, училищата и центровете за подкрепа за личностно развитие, и без експертни познания, разбираме, че българските храмове на образованието имат нужда от десетки милиарди левове, за да изпълнят изискванията на Наредбата и да заприличат поне малко на европейските образователни институции", казват оттам и припомнят, че стандартът за средата бе заложен в училищния закон, но наредбата за неговото реализиране е закъсняла с почти петилетка. 

Въпросната наредба, приета през 2020 г., залага редица изисквания пред учебните заведения - камини за провеждане на химични опити в кабинетите по химия, класни стаи с мобилни стени, единични чинове за най-малките ученици, наличие на антибактериални винилови настилки и др. Училищата получиха срок от 10 години, за да приведат средата си съобразно изискванията й. По мнение на учители и директори обаче, без финансиране това няма как да се случи, дори срокът да се увеличи още.

77.9% от участвалите в анкета на синдиката учители смятат, че, за да се приложи Наредбата за физическата среда във всяка образователна институция, то българският парламент трябва да фиксира средствата за образование в размер на 6% от БВП. 40.7% от запитаните учители, директори и родители са убедени, че стандартът за физическа среда и информационно и библиотечно осигуряване трябва да се изпълни до 5 г. с подходяща национална стратегия.

"Стандартът за физическа среда да се съобрази с новите емоционални нагласи и промени в децата. Да се помисли за промяна или отмяна на класно-урочната система в сегашния й вид. Нечовешко е 6-7 часа ученик да стои седнал и да усвоява знания в една и съща среда, в една и съща общност като клас, с едно разписание на часовете. В реалния живот човек не живее с едни и същи хора по възраст, а общува с различни възрастови групи, влиза в различни общности - творчески - с едни хора, научни - с други хора, дейности по интереси - с друга група хора и т.н.", е споделил един от учителите.

Синдикат "Образование" предлага национална стратегия за приоритетно финансиране на образователните институции, като до 2028 г. се достигне 6% от БВП за образование. До 2028 г. всички училища да бъдат финансирани, за да преминат на едносменна организация на образователния процес, което е и изискване на закона, настояват още оттам. Сред предложенията им са още да се вмени на училищните настоятелства активно осигуряване на средства, които да се изпозлват за изграграждане на подходяща физическа среда в училищните дейности, както и да се диференцира и намали данъчната ставка на фирми за строителни услуги, които работят в образователни институции.

Припомняме, че за модернизиране на училищната среда са предвидени мащабни инвестиции по линия на Плана за възстановяване и устойчивост. Догодина следва да започне изграждането на STEM центрове и кабинети във всички над 2000 държавни и общински училища у нас за общо 480 млн. лв., като всяко от тях ще може да получи между 50 000 лв. и 200 000 лв., като най-големите училища ще могат да изградят центрове дори и за 600 000 лв.

 

Мащабни инвестиции за образование са планирани по Плана за възстановяване и развитие - очаква се до 2026 г.  България да получи над 480 млн. лв. за изграждане на цялостна образователна СТЕМ среда от ново поколение в българските училища.

 

Кабинети по химия с камина за провеждане на химични опити, класни стаи с мобилни стени, зеленчукови градини, оранжерии, дендрариум, зоокътове, антибактериални винилови настилки - това са част от минималните изисквания пред учебните заведения, записани в проект на

 

 

 

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата