facebook
twitter

Първа страница

Кабинетите по химия ще имат камина, а по технологии - поялник и бормашина

Наредба на МОН предвижда от първи до четвърти клас децата да учат на индивидуални чинове
1 258
 СНИМКА : ИЛИЯНА КИРИЛОВА
Микроскопите в кабинетите по биология трябва да са минимум по един за двама ученици.

Кабинети по химия с камина за провеждане на химични опити, класни стаи с мобилни стени, зеленчукови градини, оранжерии, дендрариум, зоокътове, антибактериални винилови настилки - това са част от минималните изисквания пред учебните заведения, записани в проект на наредба за физическата среда и информационното и библиотечното осигуряване на детските градини, училищата и центровете за личностна подкрепа. Наредбата цели да приближи училищната среда към съвременните стандарти, но някои от записаните в нея изисквания звучат фантастично на фона на родната действителност, в която все още има училища, които едва успяват да си платят нафтата и в които мазилката пада върху главите на децата. Документът все още не е публикуван за обществено обсъждане, но проектът му е изпратен за мнения до училищните директори. Той трябва да важи за учебната 2020/2021 г.

Стандартите за различните етапи се различават, но всяко училище трябва да има бюфет, както и открити и закрити спортни площадки. За малките трябва да има класна стая за всяка паралелка, зона за отдих, кабинет на психолог, ресурсен и логопедичен кабинет. От първи до четвърти клас децата трябва да учат на индивидуални, а не двойни чинове, като в класната стая трябва да има и обща маса и столове, както и места за учебниците, за книгохранилище и за връхни дрехи и чанти. В занималнята всяко дете трябва да разполага с поне 2 кв.м площ.

За училищата, предлагащи обучение в прогимназиалния етап, е заложено да имат поне 3 класни стаи за три паралелки от 5-и до 7-и клас, по един специализиран кабинет по химия, биология, физика, музика, технологии и предприемачество, рисуване, компютърен кабинет, както и логопедичен, ресурсен кабинет и такъв за психолог. Тук изискванията са същите като в началния етап, но не е необходимо всяко дете да седи на самостоятелен чин.

За специализираните кабинети има заложени куп детайли, чието изпълнение със сигурност ще затрудни финансово директорите. Кабинетите по химия например трябва да разполагат с маси със защитно покритие, инсталационно оборудвани и с надстроечни елементи, с демонстрационен плот за учителя с връзки към обслужващите инсталации в сградата, електроизолационен под, устойчив на химични въздействия. Сред особено сложните за изпълнение изисквания са наличие на камина за провеждане на опити, както и на мивка до всяко работно място, като е позволено при липса на място една мивка да се дели от 2-ма -3-ма ученици - което донякъде е така и сега. За кабинетите по физика важат почти същите изисквания, като те могат да разполагат с по една мивка на 5 работни места, както и телескоп. В тези по биология обезателно трябва да има микроскопи - минимум по един на двама ученици, вкл. един дигитален микроскоп за учителя.

Кабинетите по технологии и предприемачество трябва да разполагат с тезгях с менгеме, електрическа пробивна машина със стойка, поялник, шевна машина, готварска печка с фурна и котлони, абсорбатор, хладилник, мивка с топла вода и др. 

"Проектът е много хубав, но финансово неприложим. 70-80% от училищния сграден фонд е стар", коментира председателят на Съюза на работодателите в системата на народната просвета Диян Стаматов. В момента за поддръжка на материално-техническата база се падат по 25 лв. на ученик. "Няма как всички изисквания да се изпълнят с това финансиране, но в перспектива е възможно, ако въпросните средства се увеличат. Един двоен чин струва 90 лв., а единичният е 70 лв.", даде за пример той. Стаматов разказа, че в кабинета по химия в подопечното му 119-о СУ разполагат с камина, но направата й хвърлила директора в голямо приключение, докато успеят да я свържат с комина на училището.

"Много хубава наредба, но реалностите са други. 95% от сградния фонд е на 30-40 г. и новите изисквания не могат да се приложат за повечето от тях", коментира Теодора Дачева от Националното сдружение на общините. По думите й от МОН са дали уверение, че изискванията, свързани с размера на площите (например на спортните площадки), ще важат само за нови сгради, както и че срокът до 2020/21 г. ще бъде удължен, защото никой няма да се справи с него. Според Дачева е добре да се действа на стъпки - да се подхване един проблем и да се реши докрай, като най-спешният според нея са училищните тоалетни.

 

КАТО ФИНЛАНДИЯ

В проектонаредбата има и насоки за модернизация на физическата среда в училищата. Сред препоръките са например да се организират зони като амфитеатър за обучение на открито, в двора да бъдат включени опитни полета, зеленчукови градини, оранжерии, дендрариум, зоокътове, хранилки за птици, събаряне на стени между две или три класни стаи, пристрояване на допълнителни площи, мобилни прегради между стаите, антибактериални винилови настилки, без гранитогрес и плочки, промяна в местата за сядане на децата и на учителя, който може да не е пред дъската, а между учениците, създаване на зони с мека мебел и др.

13

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

При заразен с COVID-19 ученик ще се карантинира целият клас
Въпреки усилията хиляди деца отпадат от училище
МОН предлага смесен блок от занималня и редовни учебни часове

04.07.2020

СИЛВИЯ ГЕОРГИЕВА

20784 10

Коментари

whw

А, к'во става? Та то така си беше при соца. Явно май само с таблети не става, за ужас на масовите кифли.

Хулиган

Та то така си беше при соца.

Ами те затова поне половин милион веднага ги "интегрираха" без проблем в чужбина...

http://www.drago.info/index.php/2017/11/09/inteligentna-nacia/

редник

А, к'во става? Та то така си беше при соца.

 

Факт!

 

Ами това - 95% от сградния фонд е на 30-40 г.

Да се чуди човек - как при лошия соц е построено само 95%, а за 30 години по пътя към сияйните ЕТАЦ - невероятните 5%...

Дано скоро се намери някой да ни светне, че пак Путин е виновен...

 

И още - преди повече от 50 години в кварталното училище имаше мед. сестра, лекар и зъболекар...

peniko

До Редник:

"И още - преди повече от 50 години в кварталното училище имаше мед. сестра, лекар и зъболекар..."

И аз ги помня и ще добавя - в кабинетите по трудово имахме и менгемета и поялници и бормашина и готварска печка. А имахме и опитно поле - ходехме там да садим домати и после даже ги поливахме ?...само не си спомням да са ни мерили по 2 кв. м.

А като цяло - които са написали тази програма отдавна не са стъпвали в БГ училище....СРАМ

dral4i

То цялата нормативна уредба в образованието е писана от хора, които за последно са влизали в училище като ученици. 

Пиркс
снимка на Пиркс

Категорично, точно така беше!!! Както пише Редник, при проклетия соц се настроиха училища, които бяха пълни и препълнени с деца - от големите градове, та до последното село. Днес се закриват поголовно училища, сградите им са призраци, някои - превърнати в обори. Десетилетия вече ни управляват абсолютни профани, които сънуват само хъбове, магистрали, футболни стадиони. Дано Господ гледа...

Хумангоид

Добре дошли в миналото. ?! Описаните чудеса ги имаше в 3/4 от ЕСПУ-тата през 1986 година. Вярно, без "антибактериални винилови настилки", ама лелките като намажеха с паркетин паркета през юли, чак до късната есен даже мухите заобикаляха отворените прозорци. И всичките оживяхме! Сигурно защото доста ни шамареха, а учителите винаги бяха прави.

ЗИЛ131

Туй няма да се хареса на БГ прокуратурата. Те формули не дават да се пишат, вие камини им гласите?

Тероряги ще правите?! Я C4 (CS 1.3 bg audio) !

fractal
снимка на fractal

Учебната година трябва да е пролет-есен както е в швеция например и на учениците да се признават ученическите години за трудов стаж 

tatyana1

Аман от безхаберници, пишещи неграмотни наредби.

1. Нямат връзка с реалността.

2. В наредба се описват нещата които са задължителни и забранени, разни сърдечни благопожелания  изобщо не трябва да присъстват.

3. А това за Г- образните стаи- просто нямам думи- изисква помещения без прозорци или без достъп до коридора

Антей

!

Присъединяваме се към мнението

на всички колеги.

 

Точно така е - всичко в "новата им наредба"

си е от стари времена преди 1989 г.

 

И всичко беше лесно приложимо

полезно, работещо, развиващо личността и 

интелигентността на ученика!

 

Сега остава да видим и вариант на

практичната обучителна система на акад. Сендов!

 

Уникален начин за бързо и лесно учене,

чрез РАЗБИРАНЕ!

 

За всички колеги - ✌️

 

Нафарфор

само не давайте бутилка белина на кабинета по химия, че ще ни изповзривят! фоерверки и светещи коледни дръвчета!

vvatkov

   В техникум "Киров", преди да ни отделят една част в "Попов", имахме ковачница с огнище, зала със стругове - 3, помещения за шлосерство с маси и менгемета, за приготвяне на форми за отливане и също пещ "вагрянка". Учехме технология на металите, якост на материалите и др. приложни предмети. Учеха ни и как се прави ел. инсталация в помещение за полагане на метални (стиманено-панцерови?) и бергманови тръби.

Влез или се регистрирай за да коментираш